Back

Kako da radimo posao koji volimo i volimo posao koji radimo?

Koliko nas radi posao svojih snova? Koliko bilo kakav posao da bi se mogli egzistirati? Da li radimo posao za koji imamo kvalifikaciju? Prihvatamo li posao ispod naše kvalifikacije? Vrijeme u kome smo sanjali da moramo učiti i tražiti posao snova i tako se držati cijeli život tog posla, je prošao. Za to možemo zahvaliti krizi u kojoj živimo. Ako sada, iz svoje perspektive, gledam na tu nazovi sigurnost vidim da u tome ima i dosta mana. 

Spiritualno gledano, takav pogled je bio i malo naivan. Zadržavao nas je negdje u komfornoj zoni u kojoj se samo razvijao strah da posao koji imamo i tu sigurnost ne izgubimo. Postajali smo automatski robovi posla kojeg smo radili i sve više se udaljavali od sebe.

Kada sam došla u Holandiju, moje dvije univerzitetske diplome mi nisu predstavljale ništa, a i jezik nisam znala. Zaplovila sam u nesigurnu životnu rijeku, za koju nisam znala kuda vodi. Jedini posao koji sam mogla raditi bez poznavanja jezika je bio rad kao čistačica. To sam radila tri godine. Kasnije sam našla posao u snack-baru, pa sam taj posao poslije četiri godine zamijenila sa radom u našoj trgovini koju smo muž i ja zajedno zasnovali. Deset lijepo provedenih godina.

Kada sam odlučila da se bavim life coachingom, djelovalo mi je to kao posao snova. Sada sam Life Coach (životni trener) kao i svi o kojima sam čitala, kojima sam se divila i koje sam sretala. Polako, kroz posao i rad sam naučila da biti sretan sa poslom ne zavisi od toga koji smo posao izabrali. Biti sretan sa poslom znači raditi ga na način koji nas ispunjava i usrećuje. Raditi na način gdje smo originalni, od srca. To je puno važnije, nego koju vrstu posla radimo.

Bez obzira da li smo sekretarice, čistačice, učiteljice, majke, ili menadžeri posao je dio nas, našeg stvarnog života, naše trenutne situacije. Bilo gdje da se nađemo i kojim poslom da se bavimo možemo da kombinujemo sve svoje kvalitete, svoje mjesto i vrijeme, jednostavno da sebe potpuno ulažemo. Jedini ispravan kompas za posao je naše srce i znatiželja. To je karijera koju svatko od nas može poželjeti i kreirati na bilo kojem mjestu.

Poslove kao čistačica i prodavačica u snack-baru i sopstvenoj trgovini sam obavljala kao da radim najljepši posao na svijetu i tako da sam ja u tom poslu najbolja. Ljudi se često puste automatskom pilotu i budu druga osoba kada dođu na posao, pa srce i inspiracija ostaju često kod kuće. Pa tako svi čekaju vikend, ili sljedeći praznik, ili godišnji odmor.

Bilo koji posao, od čistačica do direktora, traži da bude obavljen ljudski od srca, a ne samo profesionalno. Sve poslove koje sam ja radila, radila sam sa srcem i bila ponosna da radim. Bila sam sretna da sam mjesečno dobivala novac, za koji sam si mogla priuštiti što sam htjela i koliko sam mogla. Ako se ovako postavimo prema poslu, nije bitno kojim se poslom bavimo, uvijek ćemo biti istovremeno i zadovoljni i ispunjeni, spiritualni i svoji, jednom riječju sretni. Vrata za ići naprijed i napredovati se sama odškrinu, mi samo trebamo da ih širom otvorimo.

Ovo je jednostavno, ali nije uvijek lako. U biti, mi svi znamo šta je za nas jako važno i kako raditi sa srcem. Ali, ovoga uvijek biti svjestan na poslu, supermarketu, ili kada slušamo o politici, je teško, jer nas povuku stereotipna razmišljanja i jer zaboravljamo ono što nam je u tom momentu važno. A to što je u tom i svakom momentu važno smo mi.

Ponekad smo druge osobe ako smo na našem poslu pod zastavom “poslovnosti i profesionalnosti” dijelimo sebe na dva dijela. Svede se sve na automatskog pilota i opet jedva čekamo vikend, praznike i godišnji da opet budemo svoji sa sobom. Kako raditi posao sa srcem i biti sretan? Šta ponijeti na posao?

Prije svega, sa dobrom i iskrenom relacijom sa samim sobom i sa korištenjem svog mozga. Biti specifičan i doživljavati sebe svjesno u svakom detalju. Biti specifičan znači biti za sebe jasan i znati zašto određeni posao radimo. Onda znamo sigurno šta u kojoj situaciji treba da radimo. Dobar način kako da radimo i da znamo da radimo posao sa srcem je odgovoriti sebi na sljedeća pitanja:

  • Jesam li ja, ili organizacija gdje ja radim vrijedna ?
  • Dajem li ja to što obećavam?
  • Jesam li ja, ili moja organizacija dovoljno ljubazna?
  • Jesam li ja dovoljno ljubazna i otvorena u kontaktu s drugima?
  • Može li moj posao biti još prijatniji?
  • Do kada želim raditi ovaj posao?

Jednu stvar ne zaboravimo. Svaki posao mora dati nekakav rezultat. Energija koju investiramo u posao bilo da radimo kao majka, domaćica, coach, frizerka, menadžer, ili čistačica mora biti naplaćen. Bogatstvo je višestrano. Isplaćivanje ide dobrim djelom kroz zahvalnost, ispunjenost i zadovoljstvo.
Pošto živimo u kombinaciji materijalnog i duševnog i novac ima svoju visoku energiju.

Energija novca stoji između ideja, ideala i stvarnosti. Moramo si svi omogućiti kruh na stolu koji ćemo s ljubavlju pojesti, a svaki čestit posao je vrijedan toga.

 

 

O Autorici:

Vanja Beukelman Pavlović je life coach i osnivačica Online Life Coaching Akademije ‘Ajna i autorica knjiga “Život” i ‘Iluzija O Sebi”. Rođena je u Tuzli. Živi 27 godina u Holandiji.  Majka je troje djece i baka dvoje unučadi. U našoj zemlji je stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji je stekla još dvije diplome: Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavi. Stalna je kolumnistica i stručna saradnica Sretna Žena MagazinaU januaru 2021. godine osnovala je Online Life Coaching Akademije Ajna, u Rotterdamu, gdje sa saradnicom i suosnivacicom Danijelom Jokić Vaislay, nudi Online Program Certifikacije za Life Coacha. Pratite Vanju na Facebooku i Instagramu za dnevnu dozu inspiracije i pridružite se Facebook grupi ‘Sretna Žena – Osobni Rast, Life Coaching I Spiritualnost’. Ukoliko želite kupiti Vanjine knjige “Život” ili “ Iluzija O Sebi“, ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a, javite joj se na: vanja.beukelman@gmail.com, ili u inbox njene Facebook stranice.