Back

Poslovni susreti zeničkih i turskih privrednika

Turski i naši predstavnici kompanija iz oblasti građevinarstva, trgovine, turizma, hotelijerstva, tekstila, zdravstva, obrazovanja, prehrane, poljoprivrede i  transporta imali su priliku istražiti mogućnost poslovne saradnje.

Susrete je otvorio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Predstavio je poslovne prilike u Gradu Zenica ali i Ze-Do Kantonu i BiH. Kasumović se zahvalio turskom narodu na svoj pomoći koju su uputili BIH a posebno Zenici, te naglasio kako „pomoć više nije potrebna, sada nam trebaju Vaše investicije i bolja poslovna saradnja“. 

Objasnio je kako je Grad Zenica uradila sve kako bi pojednostavila procedure za investitore, i ponudio je turskim privrednicima podršku za pokretanje i izgradnju tržnog centra u ovom gradu kao i povoljne uslove u industrijskoj zoni koja uskoro treba biti otvorena. Na kraju je poručio privrednicima iz Alanye – „ Ako želite da investirate, onda investirajte tamo gdje vas doživljavaju kao braću.“

Da se u Zenici kao i u cijeloj BiH osjeća kao kod kuće potvrdio je Mehmet Šain, predsjednik Upravnog odbora Privredne komore Alanya. To i jeste jedan od razloga zašto i žele bolje ekonomske i poslovne odnose sa BH privrednicima.

 I Šahin je predstavio potencijale ove turske regije naglasivši kako je u Alanyi najrazvijenija poljoprivreda ali i turizam i građevinarstvo pa upravo tu vidi mogućnosti za obostrani interes. Naglasio je da i u Alanyi postoje poticaji za strane investitore, pa je tako od 14.000 registrovanih kompanija njih 1.000 u stranom vlasništvu, a godišnji prihodi ove regije su oko 4 milijarde dolara samo od turizma. Sve su to elementi u kojima bi saradnja privrednika mogla dati rezultate.

Samir Vildić, direktor BIGMEV-a pozdravio je privrednike i pojasnio kako je ova fondacija  osnovana 2010. godine u Istanbulu upravo s ciljem razvoja ekonomskih, kulturoloških i naučni odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Dodao je da su sličan događaj organizovali u  novembru 2017. godine u Bihaću u saradnji s BIGMEVom kada su se poslovne prilike s turskim kompanijama otvorile privrednicima s područja Unsko-sanskog kantona. Ovakve aktivnosti zaključio je Vildić dovele su do toga da je privredna razmjena između Turske i BiH povećana sa 250 na 700 miliona dolara, i još jednom pozvao privrednike da se obrate ovoj fondaciji za pomoć i da će učiniti sve da se saradnja naše dvije zemlje dovede na što veći nivo.