Back

Probleme moramo i same riješavati

Na  radionici u Čapljini  kao i u drugim mjestima gdje su održane došlo se do određenih problema s kojim se poduzetnice  susreću u svom radu. Isto tako prepoznate su i mogućnosti koje, prema riječima Čapljinskih poduzetnica ni same ne iskorištavaju dovoljno. I sami problemi, to jeste riješenja problema  donekle zavise i od njih samih .

Slaba informisanost poduzetnica, kako ističu Čapljinke je i zbog njihovog nedostatka vremena,ne rijetko i njihove ne zainteresovanosti .

Kao primjer su navele –  da kada su dobile poziv Udruženja poslovnih žena za ovu radionicu, priznaju,  pomislile su da im to ne treba. Ipak, prevagnula je  ženska radoznalost  ili molba prijateljice da dođu.

No pored toga navele su lošu komunikaciju lokalne zajednice sa privrednicima, a sa poduzetnicama je uopšte nema. Posebno jer u Čapljini žene nemaju instituciju gdje bi mogle da dobiju osnovne informacije neophodne pri osnivanju firme. Istakle su da bi trebalo da postoji mjesto gdje bi barem mogle dobiti osnovne  informacije  poput toga kakva je razlika između registracije d.o.o.,obrta,gazdinstva ili kućne radinosti.

Takvo stanje je kako smatraju poduzetnice i zbog slabe informisanosti uposlenika lokalne zajednice i da bi također trebala biti bolja. Nisu sigurne da li ne znaju ili su nezainteresovani, ali informacije koje  mogu dobiti od službenika su dosta šture i nedovoljne.

Kada je riječ o Strategiji  razvoja poduzetništva na nivou općine misle da ne ne postoji ili ako i postoji, kažu, samo je slovo na papiru koje niko ne spominje.  Ni  Gender komponenta u lokalnoj zajednici ne postoji, niti ko vodi računa o njoj.Nema ni Komisije za jednakopravnost spolova, ako i postoji formirana je samo formalno, tvrde poduzetnice 

Kao i drugdje podsticaji lokalnog nivoa  za poduzetništvo su mali, nedovoljni i kako kažu namjenjeni “podobnim”. Tako da podsticaji bilo koje vrste za žene, bilo savjetodavne ili finansijske  uopšte ne postoje .

Poduzetnice se u Čapljini  bave malim obrtima, koji su u domeni obrta ili uslužne djelatnosti. Susreću se u tome sa mnogo problema pa čak i sa apsurdnim situacijama. Gospođa Sandra Lovrić je iznjela problem koji ima ona i još jedna njena kolegica, poduzetnica iz Čapljine. Naime, Njih dvije imaju registrovane Cvjećare, koje  po šifrarniku djelatnosti FBiH spadaju u obrte. Tako ih Federalna inspekcija tretira kao obrt, međutim Kantonalna inspekcija i Služba za privredu Općine Čapljina, ih tretiraju kao trgovinu.

Istaknuta je potreba edukacije iz različitih tema vezanih za poduzetništvo. Predloženo je da se održavaju i  poduzetničke akademije  barem  dva, tri  puta godišnje.

Udruženje poslovnih žena u  BiH i poduzetnice učesnice Gender radionice saglasile su se kako je potreba za suradnjom velika pa su u tom smislu predložene konkretne aktvnosti. Ivana Matić i Lidija Čarapović Jelčić su preuzele obavezu  koordinacije i okupljana  poduzetnica Čapljine, kako bi se u buduće radilo na tome da se prepoznati problemi otklone ali i kako bi se više uključile u aktivnosti Udruženja poslovnih žena u BiH.