Back

Rast izvoza jestivih gljiva, bespotreban uvoz meda a najzanimljivija eterična ulja

Ukupan izvoz gljiva, šumskih plodova, ljekovitog bilja, začinskog bilja, eteričnih ulja i meda prošle godine iz BiH iznosio je 32 miliona KM i veći je za tri miliona KM u odnosu na 2015. godinu, dok je uvoz iznosio 11 miliona KM i veći je za dva milion KM u odnosu na prethodnu godinu.

Na prezentaciji analize o uvozu i izvozu poljoprivrednih proizvoda za prošlu godinu u Sarajevu rečeno je da je pokrivenost uvoza izvozom u sektoru ljekovitog bilja iznosila 292 odsto.

Na izvoz gljiva odnosi se 50 odsto ili 16,4 miliona KM, na eterična uljam koja su doživjela nagli skok prošle godine odnosi se 25 odsto ili osam miliona KM, dok se 14 odsto ili 4,5 miliona KM odnosi na ljekovito bilje.

Na šumske plodove se odnosi sedam odsto ili 2,3 miliona KM, na začinsko bilje četiri odsto ili 1,2 miliona KM, a na med 0,004 odsto ili 100.000 KM.

Kada je riječ o strukturi uvoza u ovom sektoru, 40 odsto ili 4,4 miliona KM se odnosi na ljekovito bilje, 30 odsto ili 3,3 miliona KM na gljive, 11 odsto ili 1,2 miliona KM na med, a po pet odsto ili 600.000 KM na eterična ulja i začinsko bilje.

“Riječ je o sektoru koji zapošljava veliki broj siromašnog stanovništva BiH, te veliki broj žena, i zato je jako bitan u analizama”, rekao je Feđa Begović, predstavnik USAID/Švedska Projekta razvoja tržišne poljoprivrede (Farma dva), koji je zajedno sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH uradio ovu analizu.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je to što je u BiH prošle godine uvezen med čija je prosječna cijena po kilogramu iznosila od pet do šest KM, a godinu dana ranije je iznosila više od devet KM, što dovodi u pitanje kvalitet uvezenog meda.

Begović je naglasio da su u ovom sektoru najzanimljivija eterična ulja, koja su imala stagnaciju izvoza 2015. godine, kada je iznosio 3,2 miliona KM, a godinu dana kasnije je porastao za 4,8 miliona KM.

“Desilo se to zahvaljujući izvozu ulja od smilja”, rekao je Begović i dodao da je potrebno raditi na brendiranju ovog proizvoda i njegovoj promociji, kako bi se obezbijedio rast izvoza.

Zemlje u koje BiH najviše izvozi proizvode iz sektora ljekovitog bilja su Njemačka, Italija, Francuska, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska i SAD, što znači da sektor ispunjava visoke zahtjeve ovog tržišta.