Back

Sarajevo domaćin Međunarodnog poslovnog foruma (IBF)

 U organizaciji Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD) u Sarajevu će u oktobru ove godine biti održan Međunarodni poslovni forum (IBF), koji bi trebao okupiti blizu 700 poduzetnika i investitora. 

U razgovoru s novinarima Yarar je istakao kako MUSIAD predstavlja najveću poslovnu organizaciju u Turskoj, ima oko 10.000 članova, najmanje 221 predstavništvo i kontakt centar u svijetu, te omogućava zaposlenje za oko 1,6 miliona ljudi. MUSIAD na godišnjem nivou organizuje IBF, odnosno Međunarodni poslovni forum

“IBF svake godine negdje u svijetu organizuje aktivnosti u oblasti ekonomije. Posljednji naš forum organizovali smo u Istanbulu. Otvaranju foruma prisustvovalo je oko 4.000 poduzetnika, a na forumu smo ugostili oko 8.000 poduzetnika”, kazao je Yarar. 

Otkrio je kako će ovogodišnji forum biti organizovan u Bosni i Hercegovini, tačnije u oktobru ove godine, te da je to povod njihove posjete ovoj zemlji.

Yarar je poručio kako se nada da će to biti uspješan forum za BiH, te kako će on biti realiziran u saradnji s lokalnim partnerima iz BiH.

“Tokom naših razgovora naišli smo na veliko interesovanje. Planiramo dovesti između 600 i 700 poduzetnika i omogućiti im susrete s poduzetnicima iz BiH”, istaknuto je na sastanku.

Govoreći o tome o koliko značajnom poslovnom skupu je riječ, Yarar je podsjetio kako je MUSIAD isti forum ranije organizovao u Maleziji, Južnoafričkoj Republici, Jordanu, Maroku i drugim zemljima.

“Bosnu i Hercegovinu smatramo srcem Europe. Svako u Europi, ali i na Bliskom istoku, ima određenu vezu s BiH. Sarajevo je olimpijski grad, ali i grad koji je prošao kroz brojne golgote rata. Svi imaju određene simpatije prema BiH, ali ono što je ovoj zemlji potrebno jeste ekonomski razvoj i nove poslovne mogućnosti”, istakao je Yarar, te nastavio:

“Nije dovoljno samo voljeti Bosnu, potrebno je razviti trgovinu i ekonomiju ove zemlje. Mi smo željeli na ovaj način pokazati koliko volimo Bosnu i zbog toga smo odlučili organizovati ovaj forum.”

Osim iz Turske, Yarar ističe kako je cilj da se na ovaj način u BiH privuku i investitori iz arapskog svijeta.

Našu zemlju upoređuje s neobrađenim dijamantom, te dodaje kako su poduzetnici ti koji od ove zemlje mogu napraviti dijamant, na način da će iskoristiti ekonomski potencijal ove zemlje.

Yarar dodaje kako mu je poznato da je veliki broj uspješnih mladih ljudi ove zemlje nezaposlen ili zbog boljih uslova odlazi u europske zemlje. Kako je kazao, “poduzetnici koji će doći u BiH i mogućnosti koje će ponuditi, mogu doprinijeti tome da val migracija ovog puta bude u kontra smjeru”.

“U BiH je više od riječi, potrebna realizacija. Ja se iskreno nadam da ćemo kroz IBF uspjeti predstaviti na međunarodnoj poslovnoj sceni mogućnosti koje nudi ova zemlja”, zaključio je Yarar.