Back

Sektoru ljekovitog bilja nedostaje poticaja

Kultivacija (uzgoj) ljekovitog bilja, Prerada bilja – sušenje, Prerada bilja – destilacija, Proizvodnja čajeva i preparata na bazi ljekovitog bilja te proizvodnja prirodne kozmetike osnovne su djelatnosti ispitanika. 

Njih 72 dalo je odgovore na pitanja koja su identificirana kroz projektne aktivnosti Udruženja poslovnih žena u BiH, a koja za cilj imaju identifikaciju problema i prepreka ali i mogućnosti u ovom sektoru.

Ono što je zanimljivo, a s druge strane čini se i najveći problem je to da čak 40% ispitanika nema registrovanu poslovnu djelatnost. Pored toga još 13% je u fazi registracije ili su poduzetnici koji su odjavili svoje djelatnosti i u fazi su reorganizacije i novog početka.

Kroz anketu vrlo jasno se vidi da u ovom sektoru najviše nedostaje finansijskih sredstava, to jeste poticaja ali jednako i certifikacije proizvoda. Svakako jasno je kako pored toga subjektima iz ovog sektora jednako  nedostaje i  bolji pristup tržištu, marketing i edukacija.

 

Na pitanje što je to gdje najviše trebaju edukacije kako bi prevazišli prepreke iz predhodnog pitanja, čak 75,7% navodi Mogućnosti finansiranja iz EU i drugih fondova, te Standardizaciju proizvoda i internacionalizacija (prekogranična saradnja i izvoz) njih 45,7%. Edukaciju iz Marketinga i brendiranja 58,6%, prerade bilja 54,3%. Ispitanici navode kako najmanje edukacije trebaju iz Klasterizacije i E-commerce (elektronska trgovina) i B2B. 

Na ovaj način Udruženje poslovnih žena u BiH zajedno s partnerima dobilo je vrijedne podatke da kroz projekat  STRONGER omogući poljoprivrednicima koji se bave kultivacijom ljekobilja, sakupljačima ljekobilja, kao i prerađivačima istog da steknu nova znanja i usavrše svoju proizvodnju kroz razne edukacije. Isto tako dobiće  i mogućnost uvezivanja sa proizvođačima iz Hrvatske i Crne Gore i zajedničkog plasmana njihovih proizvoda u zemlje EU.