Planine čuvaju tajnu prozorskog sira
Iz USAID/Sweden FARMA II projekta navode da je prozorski sir prepoznat među ugostiteljima i potrošačima, ali je još mnogo izazova pred Dagudom.
– Prozorski sir je specifičan zbog mlijeka koje se skuplja s lokaliteta općine Prozor, gdje je nadmorska visina pretežno preko 1.000 metara, to je kraj bogat borovnicom, ljekovitim biljem, voćem, brusnicom. Riječ je o prostoru podno Zeca i Vranice, koji se dalje spušta prema rijeci Rami i Ramskoj kotlini – pojasnio je Daguda.
Dodao je da se priprema za putovanje u Trebinje, a prije par dana je bio u Mostaru. Također, kaže da je putovao širom regije kako bi predstavio prozorski sir, te da je put obnove i rasta težak.
– Gdje odemo dobijemo odlične ocjene, samo taj posao treba iznijeti – istakao je Daguda.
Danas Promilk ima šest radnika, a Daguda želi otvoriti i nova radna mjesta, te se nada većoj podršci ruralnom razvoju.
– Prozor je čaršija koja je pretrpila teškoće u ratu, narod je raseljen, mladi imaju slabo posla. Uslijed migracija stanovništva, mnogo ljudi odlazi, ne vodi se računa o selu. A ovdje žive vrijedni ljudi, proizvode malinu, sakupljaju šumske plodove, radimo sa sirom. Važno je da nas prepoznaju te da se ohrabri razvoj sela – naveo je Daguda.
Kazao je da su sa USAID/Sweden FARMA II ostvarili odličnu saradnju, te su dobili značajnu podršku u opremanju mljekare.
– U budućnosti je važno omasoviti stočni fond na ovom kraju, te već radimo i na prijedlozima novih projekata kako oživjeti ovaj kraj. Imamo dobru saradnju sa mljekarama u Gornjem Vakufu i Kupresu, povezujemo se i vjerujem da možemo učiniti da naši krajevi ožive i ponude jednu novu perspektivu razvoja – zaključio je Daguda, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.