Back

O Udruženju

Od svog osnivanja, Udruženje poslovnih žena u BiH radi na umrežavanju poduzetnica i poslovnih žena. Fokusirane smo na pružanje stručnih savjeta o pokretanju i razvoju biznisa, pružanje informacija o finansijskim i edukativnim mogućnostima za žene, provodimo brojne edukacije za osnaživanje i ekonomsku nezavisnost žena, organizujemo sajmove, modne revije, izložbe, događaje za promociju i umrežavanje žena, kao i brojne aktivnosti sa kojima utičemo na promjene politika usmjerenih na poduzetništvo. Tokom protekle decenije, naše Udruženje nije samo postalo prepoznatljiv simbol poslovne izvrsnosti, već i tvrđava zajedništva, izvor inspiracije i pouzdane podrške za poduzetnice u BiH.

Vizija Udruženja poslovnih žena u BiH je: Jačanjem društvenog okvira za razvoj poduzetništva žena kroz unapređenje razvojnih politika pokrenuti otvaranje novih radnih mjesta. Zajednički jačamo BiH ekonomiju!

Misija Udruženja poslovnih žena u BiH je: Pružanje podrške razvoju poduzetništva žena kroz međusobno povezivanje žena poduzetnica, poslovnih žena, edukaciju i savjetovanje.

Cilj Udruženja je kontinuirano raditi na promjenama vrijednosnog sistema, ponašanja i okoline o kojima ovisi jačanje poduzetničke aktivnosti žena.

Ključne aktivnosti Udruženja poslovnih žena u BiH su bile:

 1. Uspostavljanje mreže za poduzetnice kako bi se povećao doprinos žena ekonomskom razvoju, posebno u oblasti poduzetništva
 2. Mentorstvo: pružanje podrške, savjeta i pomoći poduzetnicama
 3. Promocija primjera pozitivne prakse ženskog biznisa kroz organizaciju dodjele godišnjih nagrada
 4. Organizacija konferencija, seminara i različitih vrsta edukativnih predavanja
 5. Javno zagovaranje
 6. Povezivanje sa domaćim i međunarodnim poslovnim udruženjima
 7. Povećati broj žena koje započinju svoje biznise
 8. Povećati broj poduzetnica koje koriste programe podrške razvoju poduzetništva
 9. Povećati stepen edukacije poduzetnica/članica Asocijacije iz identifikovanih područja
 10. Izraditi prijedlog podzakonskog akta kako bi se poduzetnicama omogućile beneficije za bolju organizaciju poslovnog i porodičnog života, subvencije države i dati vladama na usvajanje
 11. Povećati svijest o važnosti ženskog poduzetništva u bh. Društvu
 12. Osnažiti dijalog sa institucijama javnog sektora
 13. Osnažiti umrežavanje poduzetnica

Projekti Udruženja:

Dani poduzetništva žena – koji se održavaju od 2014. i svake godine okupe oko 200 poduzetnica iz BiH i regiona kao i menadžerice, direktorice ali i donosioce odluka sa svih nivoa od lokalne zajednice do državnog nivoa kao i vladinog i nevladinog sektora, predstavnika EU i drugih međunarodnih diplomatskih i nevladinih predstavništava. Razmjena iskustva,razgovori o bitnim segmentima poduzetništva te  uspostava saradnje osnovni su ciljevi „Dana ženskog poduzetništva“.

 

Lady boss – nagrada “Lady Boss” dodjeljuje se s ciljem kontinuiranog poticanje razvoja ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini te njegove afirmacije u bh. društvu. Nagrada je u tri kategorije: veliki, srednji i mali biznis.

 

BH korpa, koja okuplja žene iz različitih dijelova BiH koje svojim rukama baštine i pripremaju divne delicije i predmete u koju su utkale našu kulturu i tradiciju.

 

Akademija poduzetništva žena je namjenjena svi ženama koje žele da pokrenu svoj biznis. Akademija se sastoji iz šest modula. Akademija poduzetništva žena 2019 – Kroz projekat je u Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo 68 žena je prošlo obuku koja im je osigurala neophodna znanja i vještine za vođenje biznisa. Od toga 32 su bile nezaposlene žene koje su  namjeravale pokrenuti svoj biznis i 36 žena koje su već u poduzetničkim. Tokom pandemije samo jedna biznis je ugašen.

 

„Snaga izvrsnosti 2019“ – Ovom nagradom društvu, koje je preplavljeno u sivi i crnim vijestima i primjerima, pokazati svijetle I pozitivne „heroine našeg doba“.  „Snaga izvrsnosti” slavi žene koje ostavljaju trag u svojim zajednicama. Slavi  žene koje nas potiču da budemo bolji, koje nam pokazuju kako se može bolje i više. Želimo pokazati svjetliju stranu Bosne i Hercegovine!

 

Klubovi za podršku poduzetništva žena su formirani u 9 lokalnih zajednica. Okuplalju od 50-300 članica. Uloga Kluba poduzetnica:

 • mjesto tematskog okupljanja i edukacije žena poduzetnica
 • mjesto participacije u odlučivanju kreiranjem korisnih inicijativa
 • poslovno informisanje i savjetovanje
 • mjesto promocije rezultata
 • direktni kontakti i umrežavanje
 • dvosmjerna komunikacija.

 

Izložba “Žena u ogledalu bh. tradicije”, koja svjedoči o izuzetnoj kreativnosti i poduzetničkom duhu bh. Žene, održano je u decembru 2018 u Domu armije BiH pod pokoviteljstvom EU u BiH. Predstavljeno je 17 udruženja, malih biznisa i porodičnih obrta.

 

LOKALNA ZAJEDNICA PREUZIMA INICIJATIVU 2018.- Debata “EU u posjeti lokalnim zajednicama” zajedno s članovima EU delegacije smo u posjeti lokalnim zajednicama i razgovarali s učesnicima o promjenama u njihovim zajednica . U nekim lokalnim zajednicama smo donijeli promjene.

 

Poduzetna.ba je portal UPŽ u BiH

 

 • Preko 170 raznovrsnih, aktuelnih vijesti na portalu poduzetna.ba
 • Promocija aktivnosti i Klubova u lokalnim zajednicama i lokalnim medijima
 • Promocija poduzetnica u vidu intervjua
 • Dijeljenje informacija na društvenim mrežama sa dosegom većim od 6.500 pratilaca

 

Raznolikost poduzetništva žena u BiH” u saradnji s Francuskom ambasadom smo organizovali događaj i prikazali raznolikost poduzetništva žena diplomatskim koru, međunardnim organizacijama i predstavnicama vlasti. Cilj je bio da sve što bude predstavljeno, promovirano ili posluženo  na događaju bude proizvedeno u Bosni i Hercegovini.

 

Kontinuirana saradnja s Udruženjem poslovnih žena iz BiH u Austriji, udruženjima iz regiona pruža priliku poduzetnicama da stvore mrežu kontakata. Svake godine poduzetnice svoje proizvode promovišu u Beču na njihovom Jesenjem bazaru, kao i na UN charity bazaru. Poduzetnice također imaju priliku da učestvuju na konferencijama i sajmovima u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji.

 

U Grčkoj je 2022, je osnovano udruženje „Balkan Women Coalition“ kojeg su osnavali udruženje Sege iz Grčke, Kagider iz Turska, Udruženje poslovna žena iz Crna Gora, Udruženje poslovnih žena iz Makednoja i UPZ u BiH iz Bosne i Hercegovine. Cilj koalicije je zajedničko djelovanje i zajednička saradnja na projektima.