Back

Antifašističku borbu uvijek iznova treba otpočinjati i dovršavati

Bilo je ovo veče svjedočanstva o masovnoj borbi žena, svjedočanstvo o jednoj generaciji za koju nije bilo dileme.

Borile se sa puškom u ruci… Radile…Učile…Obučavale..Družile se..Stvarale iz ništa mnogo…dobile svoja prava… i..?

(Samo)Ukinute ili zaustavljene…? Narativom, u izvedbi mladih Škole antifašizma, otvorili smo poglavlje, suočavanja sa istinom… Da li su žene opravdano zaustavljene u svojoj snazi ili neopravdano? Da li je bio grubi rez u njihovom entuzijazmu ili sazreli uvjeti istinske ravnopravnosti?….

O učešću žena u udruženjima antifašista i boraca NOR-a, razgovarala je Sanja Toplan sa Arijanom Hodžić i Muneverom Borovinom.

Entuzijazam, ideja, potreba, inat, borba protiv neofašizma, po riječima gošća su motiv za angažman i stvaranje jakog antifašističkog fronta danas, gdje žene moraju biti prepoznatljiv dio, kao što su bile partizanke i afžeovke.

"Želimo biti ljudi” performans koji su izveli mladi Škole antifašizma. Performans koji ima svoju snažnu poruku jer mladi žive i odrastaju u nepravdi…koja već poprima oblik fašizma.

Almeida Brutus ponudila je prisutnima apel o zaustavljanju podjela, segregacije i iseljavanja mladih iz BiH. Apel upućen institucijama, organizacijama i “vladarima” naših života. Bilo je i poezije…

Dostojanstvom ispunjeno veče, prepuno emocija i pozitivne energije… Puna sala Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo potvrda je da “antifašističku borbu uvijek iznova treba otpočinjati i dovršavati” i nikada stati!

Obilježavanje 76.godina od organiziranja AFŽ-a je realizovano uz podršku Općine Novo Sarajevo