Back

BiH ima buduće mlade i hrabre poduzetnike

Događaj kojeg su zajedno organizovali BURCH univerzitet i Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) je doveo neka od najzvučnijih regionalnih i globalnih imena u svijetu osnivanja startupa. Eric Brotto, poznati ekspert za startup iz UK i Branimir Muidža, predsjednik Savjeta za strane investicije BiH kao članovi žirija, te britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson su bili neki od istaknutih učesnika. Govornici i panelisti su uživali veliku pažnju prisutnih učesnika, uglavnom studenata i učenika srednjih škola i dali im uistinu korisne savjete kako da razviju svoj potencijal u pravcu osnivanja startupa.

Studenti i učenici su imali priliku čuti o iskustvima njemačkog poduzetništva, uspješnim primjerima startupa, gledištu njihovih kolega, ulozi države i trenutnim akademskim mogućnostima. Dio koji je pobudio najviše interesovanja je bilo takmičenje šest timova učenika i studenata koji su predstavili svoje startup ideje. Njihove prezentacije i ideje je ocjenjivao stručni žiri, tako da je takmičenje koncipirano kao predstavljanje ispred pravih investitora u startupe. Oni su svoje projekte predstavljali u veoma kratkim periodima, što je trebalo da ih pripremi za poslovno okruženje nakon diplomiranja. Pobjednički tim je na ceremoniji bio nagrađen prigodnim nagradama.
Doc.dr. Nedim Čelebić, prorektor na BURCH univerzitetu i predsjednik konferencije, je ovom prilikom izjavio: "Ova konferencija će sasvim sigurno podstaknuti raspravu o startupima. Nadam se da će o tome pričati uglavnom mladi ljudi, ali i oni koji donose odluke o osnivanju novih biznisa. Uspjeh ovog događaja možemo mjeriti jedino brojem konkretnih ideja i poteza".
Eric Brotto je također dao svoje mišljenje: "Takmičarske ideje na ‘Start Me Up’ su zaista bile veoma kvalitetne. Naravno, potrebno ih je doraditi, ali sirovi talent timova je bio impresivan. Radujem se utjecaju kojeg će ove kompanije imati u narednim godinama!".
Konferencija je u cijelosti bila bogat izvor informacija za bilo koji startup i početna tačka za mladu osobu sa namjerama da poduzme rizik i zakorači u osnivanje vlastitog biznisa.