Back

Cijene nafte porasle više od tri posto

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 3,6 posto, na 67,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,1 posto, na 63,60 dolara.

Rast cijena je potaknulo nekoliko vijesti, između ostalog, o zatvaranju naftnog polja El Feel u Libiji, na kojem se proizvodi 70.000 barela dnevno. Ta zemlja, inače, proizvodi milion barela dnevno, ali uz velike oscilacije zbog nemira.

Podršku cijenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da očekuje dalji pad globalnih zaliha, čime je poručio da sporazum vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe radi spuštanja globalnih zaliha donosi željene rezultate.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, smanjili su proizvodnju od januara 2017. godine za 1,8 miliona barela dnevno ili gotovo 2 posto globalne proizvodnje kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja.Tako je, između ostalog, prošle sedmice objavljeno da su zalihe u SAD-u pale za 1,6 miliona barela, javlja SEEbiz.

Nema sumnje da se tržište nafte vraća u ravnotežu. Mnoge agencije zabilježile su pad zaliha, pa i u SAD-u, i mislim da će se taj trend nastaviti i u cijeloj 2018. godini, kazao je saudijski ministar.

Međutim, nastojanja OPEC-a remeti rast proizvodnje i izvoza SAD-a. Na kraju 2017. proizvodnja u SAD-u dostigla je najviši nivo od 1970.-ih godina, a procjenjuje se da će do kraja ove godine dosegnuti rekordnih 11 miliona barela dnevno.

Zajedno s proizvodnjom, raste i izvoz SAD-a, pa je prošle sedmice dosegnuo 2 miliona barela dnevno, nadomak rekordnom nivou.