Back

Dame koje su pomjerale granice u društvu

Prva žena u svemiru

Valentina Tereshkova postala je prva žena koja je poletjela u svemir 1963. godine u svemirskom brodu Vostok 6. Prije toga, godinama je radila kao tekstilna radnica u firmi, a hobi joj je bio amatersko padobranstvo. Priključila se posadi Vostok 6, nakon što je izabrana među 400 kandidata koji su izborili put u finale.

Pionirka avijacije

Amelia Earhart bila je prva avijatičarka koja je preletjela Atlantski okean 1928. godine. Za ovo dostignuće, Sjedinjene Američke Države dodijelile su joj nagradu – US Distinguished Flying Cross. Često je citirana njena izjava: “Žene trebaju pokušavati raditi iste stvari kao i muškarci. Čak i ako ne uspiju u tome, time daju poticaj drugima.” Svoj život je tragično završila, misteriozno nestavši tokom leta 1937. godine.

Prva inženjerka

Elisa Zamfirescu bila je prva inženjerka. Diplomirala je na Kraljevskoj tehnološkoj akademiji u Berlinu 1912. godine, nakon što je prethodno u svojoj rodnoj Rumuniji bila odbijena zbog, u to vrijeme, prevlađujuće mizoginije. Godinama je radila u rumunskom Geološkom institutu, a angažman je prekinula kako bi vodila bolnicu za ranjenike tokom Prvog svjetskog rata. Nakon penzionisanja, zalagala se kao aktivistica za razoružanje.

Ona je izumila kevlar

Stephanie Kwolek bila je američka kemičarka koja je izumila kevlar, materijal neprobojan za metke, te iz tog razloga korišten, između ostalog, i za pancire. Tokom 1995. godine, postala je tek četvrta žena koja je primljena u američku Kuću slavnih za pronalazače. Iako najpoznatiji po primjeni u oružanoj industriji, upotreba kevlara prisutna je i kod proizvodnje teniskih reketa, čamaca, aviona, skija, konopaca, kablova i guma.

Jedna od prvih neurohirurginja na svijetu

Sofia Ionescu bila je rumunjska neurohirurginja, koja se ovim poslom bavila 47 godina i u tom dugom razdoblju prošla kroz svaku pojedinačnu proceduru koju je nauka u ovom području poznavala u to vrijeme. Smatra se jednom od prvih neurohirurginja na svijetu. U ovu profesiju uvučena je uslijed jedne tragedije. Naime, u mladosti, jedan od njenih bliskih prijatelja preminuo je od posljedica infekcije, koju je zadobio tokom operacije na mozgu.

Neuhvatljiva špijunka

Nancy Wake bila je saveznička pilotkinja tokom Drugog svjetskog rata. Spasila je 200 srušenih pilota od nacističke Njemačke. Uspjela je preživjeti četiri dana ispitivanja Gestapa, dići u zrak nacističko skladište, kao i ucjenu glave na 5 miliona franaka. Osim toga, uspjela je golim rukama ubiti jednog pripadnika SS snaga jednim udarcem u grlo.

Nasljednica Džingis-kana

Khutulun je daleka potomkinja legendarnog osvajača Džingis-kana. Otac ju je odgajao u vojničkom duhu, te je postala vješta ratnica. Da bi se stupilo u brak s njom, prethodno je trebalo savladati izazov koji je ona sama postavila, navodi Factinate. Onaj koji je prvi savlada u hrvanju imao bi tu čast uzeti je za ženu, a ako izgubi, morao bi joj dati konja. Legenda kaže da je Khutulun osvojila preko 10.000 konja.

Najodlikovanija žena u historiji ratovanja

Milunka Savić bila je srpska ratna junakinja tokom Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata. Stupivši u vojsku tako što se uspješno pretvarala da je muško, Milunka Savić postala je jedna od najodlikovanijih žena u historiji ratovanja, dobivši odlikovanja od Francuske, Rusije, Engleske i Srbije.

Grand Prix dama

Eliska Junkova bila je čehoslovačka automobilska trkačica. Nije samo učestvovala u sportu kojim dominiraju muškarci, već je u njemu bila i vrlo zapažena. Smatra se jednom od najvećih vozačica u historiji Grand Prixa.

Sendlerina lista

Irena Sendler bila je poljska medicinska sestra i humanitarka koja je rukovodila Pokretom otpora u Poljskoj tokom nacističke okupacije. Bila je vođa dječjeg odjela u Žegoti i uz pomoć ostalih članova Žegote uspjela je prokrijumčariti 2500 židovske djece iz Varšavskog geta i dati im lažne dokumente. Ne računajući diplomate koji su Židovima tokom rata dodjeljivali vize, Sendler je spasila više Židova nego bilo koji drugi pojedinac tokom holokausta.

Najpoznatija slikarica baroka

Artemisia Gentileschi bila je jedna od najpoznatijih slikarica baroka koja je doživjela umjetničku slavu u vrijeme kada ženama nije bilo dopušteno čak ni pohađati umjetničke akademije. Slikaricu je seksualno napao kolega njenog oca, koji je također bio slikar, i potom je bila podvrgnuta iscrpljujućem sudskom procesu. Silovatelj je na kraju bio osuđen, ali nikad nije odslužio kaznu. Artemisia je ostala zapamćena i po slici “Judita ubija Holoferna” za koju mnogi smatraju da je nastala kao izraz osvete za nepravedno suđenje kroz koje je prošla.

Samurajka

Tomoe Gozen bila je legendarna samurajka iz 12. stoljeća. S obzirom da je bila vješt strijelac, zvali su je “ratnica koja vrijedi za hiljadu drugih”. Bila je jedna od mnogih samurajki koja se borila sa svojim muškim suborcima.

Kraljica pirata

Ching Shih je bila prostitutka koju su početkom 19. stoljeća zarobili pirati. Nedugo zatim, već je bila udana za piratskog kapetana, Chenga I. Kada je on poginuo, zauzela je njegovo vodeće mjesto i ubrzo postala kapetanica svoje vlastite flote koju je povećala do 1800 brodova. Kao jedna od najpoznatijih gusarica svih vremena, zapovijedala je tokom svoje piratske karijere vojskom od 40.000-80.000 pirata.

Prva programerka

Ada Lovelace bila je engleska matematičarka i autorica. Poznata je po svom radu na projektu The Analytical Engine, mehaničkom kompjuteru opće namjene. Bila je prva koja je shvatila da stroj može imati i druge namjene osim jednostavnog računanja, postavši time prva svjetska programerka. 

Preuzeto sa Klix.ba