Back

Digitalna transformacija poslovanja i uloga GS1 standarda

Treća GS1 konferencija o temi „Digitalna transformacija poslovanja i uloga GS1 standarda“, održana je u Sarajevu, saopćilo je nevladino i neprofitno Udruženje "GS1 Bosne i Hercegovine", član vodeće svjetske organizacije za standardizaciju lanca snabdijevanja, GS1.

Osnivači Udruženja su 43 kompanije iz Bosne i Hercegovine, a članice interese ostvaruju implementacijom i usvajanjem najboljih praksi na području uvođenja i primjene GS1 standarda za identifikaciju, elektronsku razmjenu podataka i unapređenje poslovnih procesa u Bosni i Hercegovini. 

Digitalna transformacija, nazivana i četvrtom industrijskom revolucijom, predstavlja korištenje digitalnih tehnologija u svim područjima poslovanja. To rezultira kompletnom transformacijom modela poslovanja i generisanjem novih tokova prihoda.

Digitalizacija, osim mnogobrojnih prednosti, sa sobom nosi i velike rizike te je i sigurnost podataka vrlo bitan aspekt digitalne transformacije poslovanja.

Direktorica Udruženja “GS1 Bosne i Hercegovine“ Amina Hadžić istaknula je na konferenciji značaj organizacije ovakvih dešavanja i okupljanja privrednika na jednom mjestu.

– Naša uloga je da budemo pouzdan partner lokalnoj privredi jer smo dugoročno posvećeni tržištu Bosne i Hercegovine i njegovom osnaživanju – kazala je ona. 

Iako segment E-commerce-a (internet trgovine) još nije mnogo razvijen na lokalnom tržištu, određene kompanije počinju prepoznavati njegov značaj i koriste ga kao alat za pružanje dodatne vrijednosti kupcima i postizanje konkurentske prednosti.

Tema konferencije bio je i Blockchain, potpuno moderna tehnologija koja predstavlja revoluciju u poslovanju. Blockchain tehnologija predstavljena je prikazom nekoliko pilot-projekata u kojima je našla primjenu.

Zaključak konferencije je da bez primjene standardnih rješenja, među kojima su i GS1 standardi, nije moguće postići optimizaciju poslovnih procesa.