Back

Donešen program poticaja poljoprivredi Vlade FBiH

Kako je za Fenu prokomentarisao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, velika većina novca namijenjenog za poticaje ide u animalnu proizvodnju i to prije svega u mljekarstvo.

-Ovo je strateška grana poljoprivrede koju trebamo njegovati i koja, s pravom, dobija najveću podršku države. Puno se prošle godine govorilo i o malinarstvu i u ovom segmentu smo isto pokrenuli određene reforme. Naime, po prvi put smo uveli novčanu podršku za proizvodnju maline. Ova vrsta proizvodnje se dosad poticala samo na kantonalnom nivou. Na taj način želimo sačuvati dosadašnji nivo proizvodnje maline nakon prošlogodišnje krize na tržištu – kazao je.

Ovogodišnja izdvajanja za poljoprivredu su umanjena nakon otplate dugovanja naslijeđenih od prethodne Vlade, što je, prema Dediću, natjeralo ministarstvo na određene modifikacije Programa.

-Ja bih bio najsretniji da novca za poljoprivredu ima duplo više i da možemo osim poticaja uvesti još neke mjere pa da poljoprivredu potpuno transformiramo i konačno učinimo konkurentnom na domaćem i evropskom tržištu. U okviru naših mogućnosti mi smo već sad pokrenuli neke promjene i po prvi put su se u Programu našla četiri miliona KM za kapitalne investicije – izjavio je Dedić.

Predsjednik Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo kaže za Fenu da je zadovoljan što je program konačno donesen.

-Udruženje već sedmicama insistira na tome da se prekinu nepotrebne rasprave o programu. Sjetva je uveliko počela a mi smo se morali boriti protiv brojnih politički motivisanih opstrukcija. Mi smo podržali program prilikom javne rasprave i ne razumijem otkud sad političarima želja da dokazuju da znaju naše potrebe bolje od nas samih. Nas ne zanima politika već redovnost i stabilnost isplata. Već su se nagomilala dva kvartala duga prema poljoprivrednicima. Ono što ćemo sad tražiti jeste da isplate krenu što prije – rekao je.

Upitan o visinu ovogodišnjih izdvajanja, Bićo je izrazio nadu da iznos od preko 58 miliona ipak nije konačan.

-Program je takav kakav jeste. Ministrica finansija je napravila ovakav budžet kakav je napravila, poslanici i delegati su ga kasnije izglasali i mi to sad moramo prihvatiti. Imali smo razmijevanja za činjenicu da je resorno ministarstvo moralo u prvom redu riješiti problem naslijeđenih dugovanja. No, sad kad tog tereta više nema, vrijeme je da Vlada ozbiljno razmisli o rebalansu budžeta za 2018. Prema najavama i premijera i ministrice Miličević budžetski prihodi rastu tako da bi bilo pošteno da jedan dio njih dobiju poljoprivrednici – smatra Bićo.

S njim se slaže i ministar Dedić, koji navode da rebalans budžeta jeste rješenje te ističe da će se i dalje zalagati da Federalno ministarstvo finansija obezbijedi još dodatnih deset miliona KM za realizaciju programa.

-Novca za poljoprivrednike mora biti više a naša poljoprivreda mora u budžetu konačno dobiti mjesto koje zaslužuje – zaključio je ministar Dedić.