Back

Edina Selesković: Biti žena u svijetu kulture nije jednostavno ni u Njujorku

Edina Selesković je višestruko nagrađivana akademska skulptorka, čiji rezime uključuje multimedijalne izložbe i projekte na 4 kontinenta, modu, filmove, public art, ali i rebrendiranje BH košarkaškog tima, transformisala je svoju umjetnost iz ateljea u globalnu umjetničku misiju. Tražeći odgovore na pitanja o ulozi kulture u našem društvu, Edina mijenja percepciju o umjetnosti i umjetniku, a njen projekat Think Freedom na svom svjetskom putovanju povezuje mlade ljude i kreativnost, kulturne institucije i  gradove, umjetnost i nove tehnologije. 

Edinu Selesković smo pitali šta je to što će ona poručiti kao panelistica na Okruglom stolu 15.03. 2018.

– Postoji li žensko liderstvo?

"Kompleksan položaj žene u svim sferama života je evidentan, ali je pitanje šta ostavljamo budućim generacijama. U BiH, uspješni ljudi a naročito žene imaju veću odgovornost nego oni koji djeluju  u razvijenim zemljama. Kako bi promijenili negativnu sliku naše zemlje koja dominira medijima, uspješne priče moramo ispričati. Priče pozitivnih uzora, naročito žena koje su postigle značajne rezultate, žene u poziciji lidera, moraju postati pravilo, a ne izuzetak."

– Brojni umjetnici iz naše zemlje odlične rezultate postižu vani, po vašem mišljenu zašto je to tako?

"Kultura ne postoji van društva, ona je njen uzrok i posljedica. I kultura se u BiH pronašla procijepima tranzicijskih vremena ali ona ima svoje mjesto i svoj uticaj. Ona može pokazati svjetliju budućnost i njenim stvaraocima ali i njenoj publici. Ona može biti epicentar pozitivnih društvenih promjena u BiH. Uspjeh naših umjetnika na svjetskom nivou treba biti poticaj da kulturu promatramo sa stanovišta poslovnog djelovanja, kvalitetnog menadžmenta u kulturi i kao mogućnost ekonomskog razvoja naše zemlje." 

Dodala je i kako  " Biti žena u svijetu kulture nije jednostavno ni u Njujorku, ali kada pronađemo u sebi prednosti koje posjedujemo upravo zato što smo žene, onda kompleksnog našeg postojanja postaje put ka uspjehu. Našim povezivanjem i razmjenom iskustava  taj put može biti puno kraći i jednostavniji onima koje uče od nas." zaključila je Edina Selesković.