EU ne voli "ružno" voće i povrće
Univerzitet u Edinburgu, koji je vodio studiju, opisao je gubitak hrane i otpad kao “jednu veliku glavobolju našeg vremena”, kada je 10 procenata svjetske populacije hronično gladno.
U studiji se još navodi: “Upotreba estetike za klasifikaciju i odobravanje prodaje i potrošnju svježe hrane ugrađena je u standarde i propise o kvalitetu hrane Evropske unije”.
“Sektor distribucije hrane u Evropi i Velikoj Britaniji je po prirodi oligopolista; mali broj lanaca supermarketa kontroliše veliki udio na tržištu. Njihov uticaj omogućava im da nametnu dodatni kriterijum za “kvalitet”. Procjenjujemo da je trećina ukupne proizvodnje voća i povrća izgubljena iz estetskih razloga.”
Naučnici su procijenili da je za proizvodnju odbačene hrane emitovano CO2 onoliko koliko u atmosferu izbaci 400.000 automobila. Naravno dio ove hrane se može iskoristiti za zelenišno đubrenje ili kao stočna hrana.
Naučnici sugerišu da bi veća svijest potrošača i pokreti koji se zalažu za održivi razvoj mogli uticati na povećanje prodaje “ružnog” povrća.
Takođe predlažu veću upotrebu nestandardizovanog voća i povrća, u vidu sjeckane ili obrađenu robe, ili da ih prodaju uz popust u dobrotvorne svrhe.
Naučnik Stefan Porter zaključio je da bi trebalo “Ohrabriti ljude da budu manje izbirljivi pri kupovini voća i povrća upornim ponavljanjem činjenica o tome kako njihov izbor može doprinjeti do smanjivanja otpada, smanjiti uticaj proizvodnje hrane na klimu i olakšati snabdijevanje hranom. ”
Studija je objavljena u časopisu Journal of Cleaner Production.