Back

Fikreta Maličbegović i nadaleko poznati Žepački ajvar

Mnogi biznisi rezultat su prerastanja hobija u posao ili jednostavno ljubavi prema nekome, nečemu. Međutim, mnogi poslovi nastanu i radi prisile iz ovog ili onog razloga. Poduzetnica Fikreta Maličbegović iz Žepča, jedna od onih hrabrih žena, kojoj – biti na birou – više nije bila opcija.

Dugo ste bili na birou za zapošljavanje – to Vas je podstaklo da krenete u poljoprivredni svijet?

Tačno. Odlučila sam da krenem naprijed i da svojim trudom i rukama pokušam da ostvarim svoj plan i cilj. Počela sam uzgajati povrće, a kasnije i da pravim proizvode za porodicu i prijatelje, što se pokazalo ispravnim korakom.

 

 

Da li ste imali neku finansijsku pomoć obzirom na potrebe ovakvog posla?

Kada sam vidjela da UN ima projekat za bespovratna sredstva za opremu, hvatila sam da je to odlična prilika, jer oprema je baš ono što mi je tada bilo najpotrebnije. Ubrzo sam se prijavila, zatim dobila i registrovala obrt pod nazivom “Žepački ajvar”.

Da li ste imali ikakvu podršku od nivoa lokalne vlasti?

Moram priznati da sam imala podršku od općine, ali i od Razvojne agencije u Žepču. Ovo zaista mnogo znači i daje vjetar u leđa, da nastavimo dalje. Ipak, lokalni nivo je prvi, najvažniji, posebno u počecima.

 

 

Koje proizvode pravite – da li ste bazirani na manju ili veču količinu i asortiman?

Nakon što sam zvanično počela sa radom, počela sam sa večom proizvodnjom. Prvensteveno bih istakla ajvar, prema kojem je i nastao naziv obrta / biznisa.  Pravim još razne sokove, džemove, pekmez, salate…

Da li ste zadovoljni poslom, obzirom na period pandemije?

Krenulo je lijepo i još uvijek je tako. Razvila sam posao, a sad imam kupce i izvan Bosne i Hercegovine što je veliko zadovoljstvo, ali i uspjeh. Korona jeste učinila da se sve uspori i oteža, ali… Nadati se, skorijem, boljem stanju.

Treba napomenuti da se svi proizvodi prave po tradicionalnim receptima bez ikakvih dodataka i hemije. Probajte domaći, bh., Žepački ajvar i ostale ukusne i zdrave proizvode iz ponude.


Melika Hrvić