Back

Iza Udruženja poslovnih žena u BiH uspješna godina

Nakon što je krajem 2018. Udruženje organizovalo Manifestaciju i modnu reviju "Žena u ogledalu bh tradicije" bilo je jasno da je ljestvica za ovo Udruženje podignuta visoko. 
 
Tako već početkom februara Udruženje poslovnih žena organizuje Okrugli sto "Šta žene u politici mogu i trebaju uraditi za žene u poduzetništvu"
Učesnice, političarke iz cijele BiH i različitih političkih ubjeđenja razgovarale su s poduzetnicama i članicama Udruženja o podršci ženama u ruralnim područjima, ekonomiji brige, odlazaku mladih, pitanju ravnopravnosti spolova i prosperiteta društva, rodnom budžetiranju te o brojnim drugim  temama kako bi bile u prilici uraditi nešto u okviru svojih angažmana u politici.
 
Povodom Međunarodnog Dana žena Udruženje poslovnih žena u BiH najavljuje dva velika projekta, "Dane Poduzetništva žena 2019" i Nagradu "Snaga izvrsnosti" koji su uveliko obilježili ovu godinu za Udruženje. 
 
 
Iako Udruženje poslovnih žena u BiH "Dane poduzetništva žena" organizuje od 2014. ovogodišnji su bili drugačiji i obimniji nego prije. Dani poduzetništva žena 2019 održani su u Sarajevu i Tuzli od 8. do 12. aprila 2019. uporedo i u saradnji s Festivalom savremene žene.
 
 
Program Dana poduzetništva žena 2019. bio je  posvećen poboljšanju zakonske regulative u poduzetništvu, kao i sistemskim rješenjima za  žene poduzetnice iz ruralnih područja koje se primarno bave poljoprivredom i kućnom radinošću. 
 
 
Na konferenciji posvećenoj saradnji žena u politici i biznisu, a što je nastavak aktivnosti sa Okruglog stola održanog u februaru, svoj doprinos dale su brojne političarke iz naše ali i zemalja regije kao i EU. Tako su na panelima tokom konferencije učestvovale i Tanja Fajon i  Biljana Borzan,  zastupnice u  EU Parlamentu,  Jelena Radenović,  članica Političke mreže žena Crne Gore, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, i brojne druge.
  
 
Manifestaciju su pored konferencijskog dijela obilježili i Sajam poduzetništva žena te B2B susreti poduzetnica i stvaranja novih poslovnih veza.
 
Posebnu pažnju izazvala je manifestacija Svečanog otvorenja Dana poduzetništva žena. Pred više od 400 zvanica predstavljene su aktivnosti Udruženja kao i program ovih petodnevnih Dana. Održana je i modna revija odjevnih predmeta koje su izradile žene iz cijele BiH na tradicionalan način a primjenjivih u modernom vremenu.
 
 
Manifestaciju su podržali Ured Evropske Unije u BiH, Premijer FBiH i Ministarstvo privrede KS. Partner „Dana poduzetništva žena 2019“ bila je The association “Business Women of Bosnia and Herzegovina” iz Beča. 
 
Na ceremoniji je predstavljena i nagrada “Snaga izvrsnosti”, koju je Udruženje poslovnih žena utemeljilo u saradnji s magazinom Gracija, a nagrada je nastala iz potrebe da se promoviraju žene iz cijele BiH koje su primjeri hrabrosti, upornosti, samopouzdanja, integriteta, posvećenosti, znanja, vještina i uspjeha, te žene koje su druge potakle da naprave korak više.
 
 Kako bi stvarno došli do tih i takvih žena organizovana je serija druženja sa ženama u bosanskohercegovačkim gradovima pod nazivom „Kafa u pet do pet“. U periodu od maja do oktobra 2019. godine "Kafa" je organizovana u  16 gradova; Derventi, Orašju, Doboju, TešnjuLivnuGračanici, LjubuškomBanjoj Luci, Bosanskoj Krupi, Sarajevu,  JajcuTrebinjuŠirokom BrijeguMostaruGoražduTuzli.
 
Druženja su imala primarnu svrhu promocije nagrade i motiviranja žena i muškaraca da nominuju one koje su ih inspirisale. Druženjima u ovih 16 gradova prisustvovalo je više od 450 učesnica.  Druženja su podržale lokalne organizacije, gradske i općinske uprave kao i lokalni mediji. 
 
Seriju druženja „Kafa u pet do pet“  sponzorski su  podržale i kompanije:  Faveda doo, Sarajevo, Solana dd, Tuzla, te voda Lejla (Sarajevska pivara) koja je za sve učesnice ovih druženja obezbijedila osvježenje.
 
Konceptualno nagradu je dodijeljena  u sedam oblasti i to: Poduzetništvo, Nauka i obrazovanje, Društveni angažman, Mediji i kultura, Sport, Opstanak i Poljoprivreda. 
Do polovine oktobra 2019. bio je otvoren Javni poziv za nominacije, a nominirati su mogli svi građani i građanke Bosne i Hercegovine putem on line forme na web stranici Udruženja poslovnih žena BiH.  Tako je zaprimljeno 211 nominacija, od kojih su objavljene 162.  15. oktobra, otvoreno je online glasanje putem web stranice Udruženja koje je trajalo do 10. novembra. 
 
Glasovima žirija kojeg su činili : Zlatko Berbić, predsjednik žirija (vlasnik Radio Kameleona), Živana Jovančić (novinarka magazina Gracija), Dobrila Močević (Izvršna direktorica agencije Prime Communications) i Predrag Naletilić (Pomoćnik gradonačelnika Široki Brijeg za gospodarstvo) dodani su on line glasovi kao petog člana žirija (glas publike). 
 
Na osnovu artimetičkog zbroja rezultata bodovanja svih članova žirija došlo se do nositeljica nagrade „Snaga izvrsnosti“ 2019:  
1. Opstanak: Fata Orlović 
2. Sport: Nudžejma Softić 
3.  Poljoprivreda: Devleta Pamukčić  
4. Drušveni angažman: Jadranka Miličević 
5. Poduzetništvo: Meliha Klopić Murtić 
6. Mediji i kultura: Selma Selman 
7. Nauka i obrazovanje: Amna Dervišagić
Dodijeljena je i posebna nagrada – Super heroini Azri Dedić

 
 
Manifestacija proglašenja laureatkinja organizovano je 19. novembra 2019. na Međunarodni dan poduzetništva žena. Manifestacija je upriličena u Domu mladih Centra Skenderija uz prigodan program u kojem su učestvovale Mažoretkinje Grada Široki Brijeg, pjevač Neno Murić, učenici OŠ „Skender Kulenović“ koji su izveli numeru „Budi mi drug“ na znakovnom jeziku.
 
Izvedeni su i segmenti performansa  „Heroine naše prošlosti“,autora i redatelja Damira Kusture, rađene u produkciji Westminster fondacije za demokratiju u BiH. Proglašenju je prisustvovalo više od 400 osoba iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Udruženje poslovnih žena u BiH ove godine ispratilo je i prvu generaciju polaznica Akademije poduzetništva žena. Akademija je još jedna inovacija za naše prostore a koju je osnovalo Udruženje. Prepoznao je to i Federalni Zavod za zapošljavanje, koji je finansijski podržao prvu generaciju.  Kroz projekat je u Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo 64 žene prošlo obuku koja im je osigurala neophodna znanja i vještine za vođenje biznisa. 
 
Od toga 32 su bile nezaposlene žene koje su  namjeravale pokrenuti svoj biznis i 36 žena koje su već u poduzetničkim vodama a koristile su sredstva za samozapošljavanje od strane FZZZ, SZZŽZH ili općina. 
 
U toku i nakon obuke, a uskladu sa njihovim potrebama, polaznice su dobile mentorice koje su iskusne bh. poduzetnice koje će im dalje biti podrška na njihovom poslovnom putu. Osim mentorica, polaznice imaju i stalnu stručnu i tehničku podršku od tima Udruženja. Posebno je bitno naglasiti da od 32 prijavljena startup biznisa jedan je zatvoren,  ostali su opstali na tržištu. Na Akademiju su se prijavile i 32 nezaposlene žene sa biznis idejom. Od toga njih 16 se uz pomoć Akademije odvažilo na pokretanje biznisa. Pored toga još četiri su u procesu registracije svojih poduzeća. 
 
Uspješno je vođen i prekogranični projekt  "Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija – STRONGER", kofinansiranog iz Interreg IPA Programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru za period 2014-2020. 
 U toku je posljednje, 5. projektno razdoblje i traje do 31.01.2020.godine kada projekat završava. 
 
Tokom ove godine Udruženje poslovnih žena implementiralo je sve projektne aktivnosti ovog projekta pa su tako završene edukacije za korisnike projekta i trenere trenera a kako je bilo i planirano. 
 
Korisnici projekta bili su u prilici posjetiti Bugarsku i Francusku kroz Studijska putovanja u ove zemlje koje su poznate po uzgoju, preradi i plasmanu proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja.  
Studijsko putovanje u Bugarsku
Studijsko putovanje u Francusku
 
Nabavljena je i oprema za preradu ljekovitog bilja koja je smještena u prostorije MZ Kopanice u Orašju. Oprema će biti na raspolaganju učesnicima projekta, ali i svim zainteresovanim građanima Orašja i okolnih mjesta koji budu zainteresovani da se bave uzgojem i preradom ljekovitog bilja. 
 
Završena je i aktivnost mentorstva koje je provodio Redah iz Mostara. Tokom mentorstva 6 korisnika projekta dobili su urađenu web i fb stranicu, urađeni su im biznis planovi i zaštićeni znakovi ili proizvodi, urađene su im i etikete za po jedan do dva proizvoda, logo, promotivni materijal (baner, vizitke, brošure..), te im je urađena i tehnologija proizvoda.
 
Potpisan je i ugovor za nabavku laboratorijske opreme koja će u januaru biti dodijeljena Srednjoj strukovnoj školi u Orašju.
 
Pored ovih "glavnih" projekata i aktivnosti Udruženje poslovnih žena radilo je i na brojnim drugim pa su tako članice i uposlenici  učestvovali u brojnim radionicama, konferencijama, javnim raspravama i aktivno radilo na poboljšanju zakonskih okvira u oblasti poduzetništva. Posebno se nastavilo s radom na promociji i unaprijeđenju brenda BH TREASURES. Tako su već počele pristizati prve koorporativne narudžbe za novogodišnje poklone.
 
I u 2020. Udruženje poslovnih žena ulazi s velikim planovima. Pored tradicionalnih Dana poduzetništva žena nastaviće se s novom Generacijom Akademije poduzetništva žena ali i novim krugom Nagrade "Snaga izvrsnosti".
 
Udruženje će provesti i projekat "Osnažene žene za snažne zajednice/ podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništvo žena u FBiH ". To je projekat  kojim je aplicirano na poziv Gender centra FBiH i koji je odabran od strane Komisije. Projekat će trajati  do 01.10.2020.godine.
Provodiće se u 6 općina u FBIH (Zavidovići, Žepče, Široki Brijeg, Bosanska Krupa,  Gračanica i Vogošća). 
 
Organizovati ćemo savjetovanja žena iz tih lokalnih zajednica kako bi se identifikovale specifične potrebe lokalne zajednice u oblasti razvoja poduzetništva žena, te predložile i implementirale aktivnosti u skladu sa identificiranim potrebama, a u suradnji s lokalnom upravom. Izvršiti ćemo i analizu trenutnog stanja u projektnim općinama te potom i objediniti podatake relevantne za poduzetništvo žena, uključujući i podatke o poduzećima i radnjama u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH. U isto vrijeme ova savjetovanja će biti korištena kao prilika promocije pozitivnih primjera – priča žena iz tog ali i drugih mjesta u FBiH kao i promocija mogućnosti za unaprjeđenje njihovog poslovanja, rada i života koje nude institucije FBiH, Gender Centar FBiH ali i UPŽ-a kroz svoje programe i aktivnosti. 
 
U saradnji s općinskom administracijom, a na osnovu rezultata izrađene Analize i realnim mogućnostima izabranih lokalnih uprava, uspostavit će se Klubovi za podršku poduzetništva žena. Tako će se osigurati sistemska podrška razvoju poduzetništva žena, koja će se ogledati u stručnoj podršci i obrazovanju, što će osigurati stabilan rast broja poduzetnica i rast poslovih subjekata koje one pokreću i vode. 
 
UPŽ u BiH će kroz aktivnosti navedene u ovom projektu osigurati da nacrtna verzija dokumenta Procjene utjecaja Zakona o garantnom fondu u FBiH i teksta nacrta Zakona sadrže specifične zahtjeve i posebne mjere za razvoj poduzetništva žena, kako je to predviđeno Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH. UPŽ u BiH će u ovim općinama organizovati edukacije za učenice/ke osmih i devetih razreda osnovnih škola te prvih i drugih razreda srednjih škola, u cilju podizanja svijesti mladih o njihovim sposobnostima, mogućnostima i perspektivama, te jačanja poduzetničkog duha kod njih. 
 
 
Ovo je samo mali dio urađenog u 2019.  i onoga što Udruženje planira u 2020. I vi se možete pridružiti pratite Udruženje poslovnih žena u BiH na  web stranici, portalu, Instagram i FB profilu kako bi ste bili u toku sa svime što radimo.