Back

Jasmina Goran

 Jasmina Goran vlasnica kozmetičkog studija, obučavajući se niz godina u inostranstvu i svojoj zemlji, uključila se u projekat "Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u BiH" u realizaciji PiNE i partnera, kako bi proširila svoja poznanstva, stvorila nove kontakte i dobila nova znanja. Jasminin moto je da čovjek cijeli život uči nešto novo, a da joj je ovaj projekat omogućio da nauči mnogo toga o poduzetništvu i marketingu, što joj je pomoglo u poslovanju. 

Vlasnica je kozmetičkog studija „Cosmo“ u Travniku. Kada je otvarala kozmetički salon, nije razmišljala u smjeru ekspanzije. Htjela je raditi posao koji voli. Međutim, u međuvremenu prepoznaje problem nezaposlenosti žena u svojoj sredini, a posebno prepoznaje problem nezadovoljstva žena „svojim trenutnim poslom“. Sve je to razlog zbog kojeg odlučuje da postane edukator za nail artiste, make-up artiste i frizere. 

Želja joj je bila da probudi nadu u ženama da  prepoznaju mogućnosti pronalaska posla u ovoj branši. U svom salonu koji  nudi usluge iz oblasti ljepote sarađuje sa doktorima, koji su vanjski saradnici, te tako ovaj salon ljepote dobiva i novu dimenziju.

Ideja za idejom, i nastaje – Obrazovni centar Cosmo.

 

„Postoji mnogo konkursa, ali i prostora na tržištu za rad u ovoj branši, i shvatila sam da pokretanjem Edukativnog centra za beauty edukacije mogu pomoći ženama da nakon završene edukacije lakše nađu posao, ili da pokrenu vlastiti biznis,“ riječi su Jasmine Goran.

U lokalnim zajednicama Jasmina je uvidjela da ne postoji potpuna jednakost u šansama koje se za preduzetništvo pružaju muškarcima i ženama, ali isto smatra da se i u Bosni i Hercegovini nekako stvari pokreću, i da ipak dolazi do progresa na putu prema jednakosti spolova. Mreže koje su podrška ženama su neophodne lokalnim zajednicama, ne samo zbog bržeg prepoznavanja određenih problema na koje se nije ranije obraćala pažnja, već što se problemi tako mogu lakše prepoznati, a onda počinjanjem djelovanja i rješavati. 

Region je bitan zbog podrške, jer je veliki teret na lokalnim zajednicama. Kako Jasmina kaže:“Ako je problem rješiv u Regionu, onda je to dobar primjer i za bilo koju lokalnu zajednicu, znači da djeluje!“

Iskustva koja je stekla radom van granica rodne zemlje, upravo su i poslužila da i sama djeluje u pravcu rješavanja problema. Nakon otvaranja kozmetičkog centra prije dvanaest godina počela je da kroz obrazovni centar nudi „beauty edukacije“. Ovim korakom smatra da je puno više doprinijela svojoj zajednici ukazujući na način kako pomoći ženama u pronalasku posla, ili pokretanju vlastitog biznisa. Jasmina je to pokazala primjerom registrujući obrazovni centar u Srednjobosanskom Kantonu.

Specifičnosti lokalne zajednice su nažalost- loša ekonomska situacija, te je Jasminina želja da iz tog razloga pokrene i fondaciju za stipendije koja može pomoći ženama da edukacije dobiju besplatno, ili parcijalno finansirano.