Back

Kome treba studija o transfernim cijenama?

Al Capone i porezi su opštepoznata priča.

Davne 1931 nedodirljivi Al završio je u Alkatrazu zbog poreske utaje. Mnogo godina kasnije 2013, na drugom kraju svijeta, sasvim drugačija priča. Pavel Vinogradov, ruski kosmonaut platio je porez ebankingom sa svemirske stanice.

Priče su, naravno, sasvim različite, ali je poruka preko 80 godina uvijek ista.

Bez obzira da li ste u mafijaškom podzemlju ili na misiju u svemiru – porez morate platiti. Kako kažu, to je jedna od dvije stvari koje ne možete izbjeći u životu.

Zadnjih nekoliko mjeseci, tema poreza je postala veoma aktualna i kod nas. Ali nećemo o tome da li je i koliko jasno ko treba platiti, kako i gdje. Prije desetak godina našla sam se u sporu sa Poreskom upravom. Moju očiglednu nervozu, sudija je pokušao “razbiti” šalom: “Pa dajte molim vas zašto bi vaša firma bila jedina nekažnjena u Sarajevu, a vi jedina direktorica bez prekršajne kazne?”. Pa, možda zato što vodim konsultantsku firmu u toj oblasti, i zato što propis čak i nama nije bio najjasniji. Spor smo dobili, i firma i ja :-).

Od tada se bavimo ovom temom vrlo intenzivno.

Naravno da će uvijek postojati oni koji ciljano rade utaju, svjesni rizika. Širom svijeta, sve vlade koje donose propise prave procjene uticaja na poresku evaziju. Međutim, puno je veći broj onih koji ne žele da rizikuju.

Po Krivičnom zakonu FBiH, prag za krivičnu odgovornost je 10.000 KM i 6 mjeseci kazne, što znači da ukoliko ste pokušali da izbjegnete plaćanje poreza u najmanje tom iznosu, krivično odgovarate.

Šta su transferne cijene?

 

Transferne cijene su u principu cijene koje se formiraju između povezanih lica. Svaka transakcija između vas i vašeg povezanog lica mora se testirati na efekte transfernih cijena, a kako bi se utvrdilo da li ste cijene formirali u skladu sa tržišnim uslovima ili ste pogodovali jednoj strani.

Šta to znači u praksi? Na primjer, imate firmu A, uspješno poslujete i odlučite da uložite i u komplementarnu djelatnost, pa osnujete firmu B. Kako bi olakšali firmi B u fazi startup-a dajete joj niže cijene, plaćate neke troškove.

 

Kako to izgleda iz ugla poreske regulative?

 

Da je firma A firmi B fakturisala tržišnu cijenu, i da nije plaćala troškove firme B, firma A bi ostvarila veću dobit. I naravno, platila veći porez na dobit.

U ovom slučaju firma B bi bez pogodnosti koje joj daje firma A bila u gubitku, ili bi ostvarila znatno manji profit.

Teoretski gledano sve bi se na kraju trebalo izravnati, neko plati manje, neko više, i u čemu je onda problem? Zašto je bitno da li je porez platila firma A ili B?

Bitno je iz više razloga:

 

 1. zbog našeg kompleksnog administrativnog ustroja. Raspodjela prihoda od poreza na dobit se vrši na federalnom (određene djelatnosti), kantonalnom i opštinskom nivou. Tako da poreznicima nije svejedno, jer porez može pripasti drugoj opštini, kantonu, entitetu, distriktu, pa čak i drugoj državi. Ako vam se ovo ne čini već dovoljno kompleksno, onda idemo dalje.
 2. transferne cijene se dešavaju i između fizičkih i pravnih lica, pa dolazimo i do načina raspodjele poreza na dohodak, rezidentnosti itd. Ali da ne komplikujemo dalje…

 

Šta su dobre vijesti?

Dobre vijesti su da je ova materija prilično jasno regulisana Zakonom o porezu na dobit i Pravilnikom o transfernim cijenama.

Regulativa precizira ko se smatra povezanim licem, kako se vrše izračuni i definiše izbor metodologije.

Ima, naravo dosta nedoumica, i specifičnih situacija, posebno je izazov pronaći odgovarajuće nekontrolisane transakcije koje će se koristiti u izradi studije.

 

Kome je potrebna studija o transfernim cijenama?

 

Sva privredna društva koja imaju transakcije sa povezanim licima dužna su uraditi studiju.

Šta znači povezano lice? Trebam li studiju?

 

Zakon to jasno definiše, ali da pojednostavimo, studiju radite ako ste imali transakcije sa:

 • Drugim pravnim licima koja imaju istog vlasnika/vlasnike (>25%)
 • Pravnim/fizičkim licem koji vam je osnivač i vlasnik (>25%)
 • Drugim pravnim licima koji su u vlasništvu srodnika vašeg vlasnika
 • Drugim fizičkim licima koji su u srodstvu sa vašim vlasnicima

 

Koji su tipični primjeri transakcija?

 

 1. Bavite se proizvodnjom gotovog proizvoda, a sirovine kupujete od povezanog lica
 2. Vlasnik ste firme kojoj iznajmljujete poslovni prostor
 3. Bavite se veleprodajom, a prodajete robu svojoj firmi ili obrtu koji se bavi maloprodajom
 4. Imate više firmi, a jedna od njih vrši određene usluge za sve ostale (npr HR,  IT usluge, Računovodstvene, Pravne).
 5. Imate više firmi u vlasništvu i ciljano subvencionirate poslovanje onih koji su u start up fazi ili u finansijskim poteškoćama tako što vrijednost pruženih usluga pretvarate u kapital.

 

Kada se radi studija o transfernim cijenama?

 

Studiju radite za potrebe prijave poreza na dobit.

Efekte unosite u obrazac, potrebno je da imate studiju najkasnije do 31.03. Dakle, sada je pravo vrijeme da započnete sa aktivnostima.

Želite saznati više?

Kontaktirajte nas za više informacija na info@capitalia.ba ili 033/574-500.

GET IT DONE WITH CAPITALIA

Autor:

Aida Soko, PhD