Back

May pozivala na sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini

U intervjuu za britanski The Sun objavljen u četvrtak kasno sinoć, Trump je ustvrdio kako će plan za Brexit "definitivno utjecati na trgovinu sa Sjedinjenim Državama – nažalost, negativno".

– Plan zadržavanja uskih ekonomskih odnosa s Bruxellesom ostavlja Veliku Britaniju previše blizu EU-u da bi bio moguć novi transatlantski trgovinski sporazum – rekao je američki predsjednik.

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u četvrtak došao u posjetu Velikoj Britaniji, izjavom Winstona Churchilla i pozivom na sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju zemalja nakon Brexita.

"Imati Sjedinjene Države na našoj strani, bila je za mene najveća radost", podsjetila je May na izjavu britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata.

"Sada, na korist svih naših ljudi, krenimo zajedno raditi na izgradnji bogatije budućnosti", rekla je Trumpu.

May je rekla da su britanske kompanije već stvorile stotine hiljada"radnih mjesta, mogućnosti i bogatstvo za vrijedne ljude u cijeloj Americi".

Predsjednik SAD-a Donald Trump dočekan je manjim protestima u četvrtak u Londonu na početku četverodnevnog posjet Velikoj Britaniji tijekom kojega će, kako se očekuje, razgovarati o slobodnoj trgovini i saradnji u području obrane.

Trumpa i njegovu suprugu Melaniju na londonskom aerodromu Stansted pozdravili su britanski ministar međunarodne trgovine Liam Fox i ambasador  SAD-a Woddy Johnson, nakon čega je otišao u rezidenciju  ambasade u centralnom  londonskom Regent’s Parku. Nekoliko pristalica grupe Stop Trump protestiralo je pred rezidencijom dok je organizacija Amnesty International na mostu u središtu Londona  izvjesila plakat s Trumpovim likom i porukom "noćna mora ljudskih prava".