Back

Mostar je danas centar cijele regije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otvorio je ovogodišnje izdanje Međunarodnog sajma privrede, koje će se do 14. aprila održavati u Slobodnoj zoni "Hercegovina", na više od 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora.

– U ovih pet-šest dana Mostar je postao centar ne samo Bosne i Hercegovine već centar cijele regije – kazao je Vučić na svečanosti otvaranja.

Ove godine zemlja partner mostarskog sajma je Republika Srbija, a na Sajmu se predstavlja 60 srbijanskih firmi iz svih privrednih sektora na više od 900 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Najviše kompanija dolazi iz prehrambene industrije, zatim iz industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne industrije, kao i elektro i metalne industrije te industrije namještaja.

Zemlja partner se, osim svog ekonomskog predstavljanja, prvi put predstavlja i kroz kulturni i zabavni program.

Uz Srbiju ove godine na Sajmu su zastupljeni izlagači iz dvadesetak zemalja, od kojih su najzastupljenije zemlje regija te Kina, Mađarska i Italija.

Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju ekonomski subjekti iz gotovo svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.

Održat će se i brojne tematske konferencije, forumi, stručni skupovi i B2B razgovori. Među ostalim, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojoj će učestvovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Evrope i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sistemi", u okviru koje će biti predstavljena južna trasa Koridora 5C, te okrugli sto o maslinarstvu u Hercegovini.