Back

Najbogatiji na Balkanu

 Srbija – Filip Cepter: 5 milijardi dolaraMilan Janković, poznatiji kao Filip Cepter, završio je Ekonomski fakultet u Beogradu i nakon toga je otišao u Beč, gdje je ostao i sagradio imperiju.  Godine 1986. osnovao je vlastito preduzeće pod imenom Zepter  koja je ubrzo postala sinonim za dobro posuđe – a danas posluje u 40 zemalja. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 5 milijardi dolara. Poznato je i da je njegova porodica osnivač privatne opere "Madlenijanum". Sada živi u Monaku.

Crna Gora – Taksin Šinavatra: 1,78 milijardi

Bivši tajlandski premijer sada živi i radi u Crnoj Gori, a težak je 1,78 milijardi dolara. Bio je premijer Tajlanda od 2001. do 2006, kada se u toj zemlji odigrao puč koji ga je zbacio sa vlasti. Više puta je bio optuživan za korupciju, a jedno vrijeme je imao i udio u dionicama fudbalskog kluba Mančester siti. Obogatio se zahvaljujući svojoj Šin korporaciji za telekomunikacije. U Crnoj Gori nastavio je da uživa u luksuznom životu.

BiH – Kenan i Damir Hastor: 412 miliona dolara

Braća Hastor su naslijedila od oca kompanije Prevent i ASA Group koje se bave raznim djelatnostima, a one su im donijele bogatstvo od 412 miliona dolara. Hastorovi si daleko od medijskih reflektora i za javnost Balkana su nepoznanica. Nema ih u vijestima o lokalnom džet setu, politički su nevidljivi i zasad nemaju nikakvu želju da se medijski eksponiraju. Njihov otac je svoj biznis razvio u Njemačkoj. Braća su se školovala u SAD i nakon toga preuzeli su menadžerske pozicije.

Hrvatska – porodica Lukšić: 15 milijardi dolara

Čak 15 milijardi dolara čini porodicu Lukšić najbogatijim Hrvatima. Već početkom XX veka Polikarp Lukšić je emigrirao u Čile gdje se oženio Bolivijkom i dobio sina Andru. Upravo je on pokrenuo poslove koji su donijeli porodici milione. Bavio se raznim granama privrede i ulagao je u svašta, najviše u Evropi a zatim i nazad u Čileu. Zaradio je ogromno bogatstvo. Danas, ova porodica posjeduje brojne luksuzne hotele na hrvatskom primorju.

 

Makedonija – Joran Kamčev: 238 miliona

Vlasnik Orka Holdinga je sa 238 miliona dolara najbogatiji čovjek Makedonije. Kamčev je od oca naslijedio tekstilnu firmu, koja je zapravo privatizovana bivša državna firma sportske odeće. U Makedoniji se smatran "plejbojem" jer se ženio i razvodio dva puta. Zbog utaje poreza protiv njega je vođena i istraga, ali je on tada pobjegao iz zemlje. Nakon toga je uhapšen i proveo je 12 sati u zatvoru prije nego što je izašao uz kauciju od 70.000 eura.

 

Slovenija – Iza i Samo Login: 700 miliona dolara

Moćni slovenački bračni par stekao je ogromno bogatstvo od nule – zahvaljujući aplikaciji "Talking Tom Cat". Kada je mačak koji priča, ponavlja rečenice, duhovito reaguje na dodir, pere zube i na različite načine zabavlja korisnika, lansiran u julu 2010. godine, postao je globalni hit za veoma kratko vrijeme i donio im milione. Oni sada uspješno posluju u nekoliko zemalja, proširili su posao i potpisali ugovor i sa "Diznjijem".