Back

NASTAVLJA SE SARADNJA KLUBOVA ZA PODRŠKU RAZVOJU PODUZETNIŠTVA ŽENA I LOKALNIH SAMOUPRAVA

Udruženje poslovnih žena u BiH je proteklog vikenda organizovalo radionicu u okviru projekta “Osnažene žene za snažne zajednice-Klubovi za podršku poduzetništva žena”, podržanog od strane Gender Centra FBiH Figap II sredstvima. Radionica „Implementacija aktivnosti klubova u lokalnim zajednicama“ je održana u Varešu, a za cilj je imala sagledavanje mogućnosti i uključivanje aktivnosti Klubova u budžete lokalnih samouprava.

“Predsjednice Klubova za podršku poduzetništvu žena sa predstavnicima lokalne administracije, UPŽBiH i GC FBiH su predstavile prijedloge aktivnosti u svojim općinama za 2022.godinu, razmotrile prijedloge zajedničkih aktivnosti sa UPŽ BiH, analizirale relevantne budžetske stavke lokalnih budžeta i donijele zaključke o zajedničkoj jezgri aktivnosti Klubova i UPŽBiH za 2022.goginu, načinu koordinacije i finansiranja, kao i o prvim zajedničkim aktivnostima do kraja mjeseca marta“, istakla je gđa. Vikica Šunjić, zamjenica direktorice Gender Centra FBIH, jedna od trenerica na radionici.

Učesnici na radionici su učili o tome kako nastaje budžet budžet jedinica lokalne samouprave i kada i na koji način se zainteresirane strane mogu uključiti u davanje inicijativa koje bi se mogle finansirati.

Džeraldina Miličević, pomoćnica načelnika općine Zavidovići za privredu, koja je također bila trenerica na radionici je istakla da su učesnici učili i razgovarali o procesu donošenja i strukturi budžeta jedinica lokalne samouprave, te analizirali raspoložive budžetske stavke za provođenje planiranih aktivnosti i projekata Klubova. „Upravo na osnovu dobijenih informacija se rasporavljalo i o godišnjim planovima rada Klubova, nakon čega su usuglašeni zaključci i dalje aktivnosti“, kazala je Miličević.

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH je kazala: „Sretna sam jer smo tokom radionice došli do konkretnih incijativa i akcija kojima ćemo uz suradnju s lokalnim zajednicama konkretno poboljšavati ambijent za poduzetništvo i jačanje poduzetništva žena u lokalnim zajednicama. Svi učesnici su puno naučili o procesu budžetiranja u lokalnim zajednicama, zahvaljujući trenericama gđi. Vikici Šunjić, zamjenici direktorice Gender Centra FBiH i gđi. Džeraldini Marijanović, pomoćnici načelnika općine Zavidovići za privredu.“

Udruženje poslovnih žena u BiH radi na osnivanju Klubova u još tri lokalne zajednice kako bi se i one uključile u zajedničke aktivnosti.

Kristina Josipović, učesnica radionice i Predsjednica Kluba iz Kiseljaka je naglasila: „Svaka prilika za nadograđivanje našeg djelovanja i razrada aktivnosti koje planiramo realizirati u ovoj  godini je jako važna za naše klubove i samo Udruženje. I ova radionica u Varešu je pokazatelj da se sa pravim temama i vrsnim predavačima možemo razvijati na kvalitetan način u svim općinama unitar kojih djeluju  naši klubovi.“

U većini općina i gradova u kojima su osnovani Klubovi postoji spremnost lokalnih samouprava na dijalog i zajedničko djelovanje. Na radionici je prisustvovao načelnik općine Novi Travnik g. Stjepan Dujo koji je izjavio: „Podrška klubu poduzetnica Novi Travnik nije samo na papiru nego uistinu želja i namjera da se planovi i ciljevi ostvare. To je jedino moguće zajedničkim radom, sinergijom lokalne zajednice, kluba poduzetnica Novi Travnik, Udruženja poslovnih žena u BiH, i stoga svaka radionica, a naravno i ova održana u Varešu ima značaj za konkretnije korake prema naprijed za ostvarivanje ciljeva i planova što u konačnici treba donijeti i pozitivan rezultat za širu društvenu zajednicu!“

Enesa Bukvić, Predsjednica kluba općine Zavidovići je naglasila kako je posebno značajna inicijativa koja će se realizovati u Novom Travniku, a koja se odnosi na uključivanje mladih školskog uzrasta, odnosno osmog i devet razreda osnovne škole, te prvih i drugih razreda srednje škole u aktivnosti, što je svojevrsni pokazatelj kako saradnja Klubova ima širinu i prostor za mnoga zajednička djelovanja.Svrha radionice je bila i dodatno umrežavanje predsjednica Klubova, a Kaja Pavlović, Predsjednica Kluba iz Žepča je navela kako zajednički rad umnogome koristi i da svi mogu razmijeniti ideje i savjete za implementaciju aktivnosti klubova u lokalnim zajednicama.