Back

Otvoreno je on line glasanje za nagradu "Snaga izvrsnosti"

Piše: Adnan Jabučar 
 
Imao sam privilegiju da učestvujem u aktivnostima, pripremama, procesu i provođenju ovog jedinstvenog, ako se tako može nazvati, projekta zadnjih godinu dana. Zbog toga imam potrebu, ali i obavezu da kažem koju riječ o ovom nesvakidašnjem projektu. Udruženje poslovnih žena u BiH ukazalo mi je čast da s njima radim na organizaciji Nagrade Snaga izvrsnosti. Imao sam priliku upoznati stotine žena na druženjima "Kafa u pet do pet" u 15 gradova BiH kroz šta sam shvatio koliko je žena u ovoj zemlji izvrsno, snažno a da mi o tome ne znamo ništa. Pa ne rijetko to i omalovažavamo. U dobroj mjeri povratio sam i vjeru u napredak ovog društva jer njihove priče, životi i uspjesi motiv su za svakoga. 
 
Iz ugla jednog muškarca čini mi se da je ova nagrada, to jeste cijeli ovaj proces nominacija i izbora, način da se pokaže mjesto ženi, ono pravo koje joj pripada – na vrhu! 
 

Snaga izvrsnosti nije obična nagrada. Ona pobjednicama neće donijeti novac. Ni stan. Ni auto. Neće donijeti nikakvu materijalnu korist. Pobjednice se već znaju –  to su sve nominovane u sedam kategorija. A nominovano je oko dvije stotine izvrsnih, snažnih  žena! 

 
I to je i bila namjera Udruženja poslovnih žena u BiH i Magazina Gracija – pokazati snagu žene u svim segmentima društva i života. Pokazati teret ali i ljepotu koju nose u svakodnevnom životu ali i globalno u društvu, koje priznaćete nije najsjajnije. Zato se željelo pokazati da može bolje, da one to znaju bolje i tako i rade. Nažalost to se najčešće ne vidi, svjetlo je uvijek upereno na neku drugu stranu, mušku, često tamniju i konfuzniju koja do uspjeha dolazi s manje muke. 
 
Ipak, biće proglašene i prve među jednakima, tako će svaka kategorija imati po jednu laureatkinju. Četiri člana/ice žirija plus glasovi dati online daće svoj sud koja od nominovanih će ponijeti titulu za ovu godinu. 
 
Neće biti jednostavno žiriju jer među jednakim izabrati bolje biće težak posao. Tu će im pomoći i vaš glas za onu koju smatrate boljom. Vi ste peti glas. Zato ću vas  pozvati, a najprije muškarce, da pročitaju priče svih žena  i daju svoj glas. I kome god da daju, neće pogriješiti. 
 
Glasati možete na ovom LINKU i u svakoj kategoriji izabrati jednu damu kojoj ćete dati glas. Potrudili smo se da glasanje bude fer i korektno pa smo IT dizajnere zamolili da sistem postave  tako da je moguće glasati samo jednom.  
 
Proglašenje ovogodišnjih nositeljica titule "Snaga izvrsnosti" biće upriličeno u Domu mladih na Skenderiji u Sarajevu, 19.11. 2019. na Međunarodni dan poslovnih žena.
 
U ovom projektu pored Gracije, podržali su nas i Faveda d.o.o. , voda Lejla, SODASO Tuzla i najviše od svih Ministarstvo Kulture i sporta Kantona Sarajevo. 
 
Podršku su dali i mediji, TV1, Oslobođenje, portal MojaBiH, Radio 8, BH DANI, Radio Kameleon, RTVBN, zenski.ba, i brojni drugi.
 
U Udruženju poslovnih žena u BiH odlučne su da nagrada postane tradicionalna, pa se nadam da će idućih godina biti još više nominovanih i još više onih koji će na njihovim pričama učiti i postati bolji.
 
Nadam se i da će s ovom nagradom žene doći na svoje mjesto.