Back

Pasta za depilaciju iz Cazina osvojila tržište

 Cazinjanka Meliha Klopić-Murtić, koja se već godinama uspješno bavi proizvodnjom prirodnih preparata za njegu lica, kože i kose, osvojila je bronzanu medalju na Svjetskoj izložbi inovacija žena, koja je krajem prošle godine održana u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. 

Ona je nagrađena za vlastiti inovatorski proizvod, a radi se o šećernoj pasti za depilaciju, koja je u međuvremenu postala pravi hit na tržištu. 

Inače, to nije prva nagrada za ovu Cazinjanku, koja je za svoje proizvode u proteklom periodu nagrađivana brojnim domaćim i inostranim priznanjima. 

“Ova pasta je nastala u potrazi za savršenim načinom uklanjanja dlaka tako što sam egipatsku šećernu pastu obogatila eteričnim i biljnim uljima i dobila savršeno sredstvo za depilaciju koje ne ostavlja nikakve neželjene posljedice po kožu. 

Osim toga, može se nanositi i upotrebljavati na svim dijelovima tijela”, ističe ova cazinska poduzetnica. 

Ističe kako je po zanimanju sanitarno-ekološki tehničar i da se ovom vrstom proizvodnje počela baviti prije šest godina, poslije višegodišnjih bezuspješnih pokušaja da pronađe zaposlenje. Kaže da se tada počela interesovati za kreme i druge preparate na bazi ljekovitog bilja te ih je ubrzo počela proizvoditi u vlastitoj režiji. 

“O ljekovitom bilju i njegovim djelotvornim svojstvima nisam mnogo znala. Tada sam se potpuno posvetila proučavanju biljaka i njihovoj preradi na potpuno prirodnoj bazi. 

Nije trebalo puno vremena da započnem vlastitu proizvodnju, u početku je to bilo na veoma primitivan način, ali sam vremenom napredovala”, prisjeća se ova mlada poduzetnica. 

Priča da se krug njenih mušterija, koji je prvobitno obuhvatao širi krug rodbine, prijatelja i poznanika, neprestano povećavao, a potražnja za proizvodima iz njene kućne radinosti bivala sve veća. 

To ju je ponukalo da pokrene vlastiti obrt pod nazivom "Magic Touch", a danas zapošljava pet osoba. 

Sem prerade ljekovitog bilja, organizovala je i njegov uzgoj na površini od nekoliko hektara.