Back

Podrška obnovi vakufske imovine u BiH

"Kako vakufska imovina zbog svoje specifičnosti u današnje vrijeme nema lak pristup finansijama mi smo pronašli model kako da pomognemo da vakufi ne propadaju već da budu od koristi zajednici. Prvi takav projekat realizirali smo u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice u Mostaru, gdje je počela izgradnja Centra za stare osobe u Podveležju. Centar će osobama bez porodične zaštite, onima čija su djeca daleko van granica BiH, omogućiti da žive u svojoj zemlji i pod stručnom pažnjom zaposlenih u ovom centru i pružiti im porodični ugođaj u njihovoj domovini. Sretni smo da smo uspjeli obezbjediti finansijsku liniju koja će i u budućnosti nastaviti da podržava ovakve i slične vakufske projekte", izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI Banke. 


I vakufska imovina kao i svaka druga u Mostaru, tokom minulih stoljeća bila je izložena vremenskom propadanju, usljed finansijskih poteškoća prepuštena ruiniranju.


"Većina ranijih vakufnama odnosila se na vrijeme i okolnosti kada su podizani i utemeljeni vakufi. S punom širinom u pristupu i punom odgovornosti prema zahtjevima vremena Medžlis IZ Mostar je izradio planove za funkcionalnu revitaizacije vakufske imovine, zemljišta i prostora", ističe predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac. 


Od pet planiranih, s različitom svrhom i funkcijom na različitim lokacijama u gradu i okolini, ovih dana Medžlis IZ Mostar počeo je sa realizacijom dva kapitalna projekta: izgradnjom Doma za stare osobe u Podveležju i izgradnjom administrativno-poslovno zgrade u Mostaru. 


Ovaj investicijski projekat u svojoj naravi proteže se kroz nekoliko društevno kulturoloških segmenata, od kojih je najvažniji očuvanje i zaštita vakufske imovine. Projekat će biti realiziran na građevinskom zemljištu koje je proteklih denecija bilo potpuno zapušteno i bez ikakve društveno-javne uloge.


"Koristimo se ovom prilikom da pozovemo sve zainteresirane privredne organizacije, udruženja i druga pravna lica da investiranjem u izgradnju ovog centra unaprijed osiguraju i zakupe prostora koji će koristiti u budućnosti. U ovoj kategoriji finansijskog plana do sada imamo nekoliko zainteresiranih pravnih subjekata", ističe Jelovac. 


Drugi projekat, izgradnja Centra za stare osobe u Podveležju, po svojoj naravi mogao bi biti višenamjenski koristan.


"Naime, poslije agresije na BiH u spaljenom Podveležju zbog činjenice da je centar sela, niz padinu, spušten za oko jedna kilometar izgrađena je potpuno nova džamija, dok su ruševine i ostaci stare džamije ostali netaknuti. Potaknuti idejom profesorice Dinke Pašić, koja je jednoj usamljenoj starici u Mostaru izgradila malu kućicu, ali i činjenicom da se u posljednje vrijeme među muslimanima pojavljuje sve više staraca i starica bez porodične zaštite Medžlis IZ Mostar je izradio plan da u blizini stare džamije u Podveležju izgradi ovaj Centar za stare osobe", pojašnjava Jelovac.