Back

Poduzetništvo kao važan korak u oporavku

 Tog ponedjeljka, 32-godišnja Edina je napustila svoj dom u Zavidovićima u pet sati ujutro te se zaputila u 68 kilometara udaljeni Vitez. Ni četiri sata vožnje ni osam autobusa koji su bili potrebni da stigne na odredište, nisu je spriječili da učestvuje na obuci o poduzetništvu koju provodi Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje.

„Bilo je malo naporno putovati“ priznaje Edina. „Ali kad se ujutro probudim i pomislim da taj dan ne odem na trening, sjetim se da će svi ostali nešto naučiti, a ja to neću znati.“ Edina je nezaposlena majka dvoje djece i završila je frizerski zanat u kojem vidi svoju budućnosti. „Voljela bih da se počnem time baviti profesionalno.“

Obuka o poduzetništvu samo je jedan dio opsežnih aktivnosti koje provodi Program s ciljem ekonomskog osnaživanja ugroženih porodica iz područja pogođenih poplavama i klizištima 2014. godine. 

Kroz ovu obuku, odabrani korisnici Programa će u narednom periodu steći vještine potrebne za razvijanje i vođenje vlastitih malih biznisa, što bi njima i njihovim porodicama trebalo pomoći u osiguranju bolje budućnosti i oporavku čitave zajednice.

Pored aktivnosti na pomoći korisnicima oko samozapošljavanja i pokretanja malog biznisa, kroz Program, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP u saradnji s partnerskim organizacijama, su odabrani i korisnici kojima će biti pružena pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanja. Kao rezultat, ukupno 221 domaćinstvo iz 35 općina i gradova u BiH će učestvovati u ekonomskom osnaživanju koje prati i stambeno zbrinjavanje oko 2.800 osoba čiji su domovi uništeni ili oštećeni u poplavama i klizištima 2014.  godine.

Jedna od učesnica obuke o poduzetništvu je i Senija iz Doboja koja, zajedno sa svojom užom porodicom, proizvodi jagodičasto voće. Na pitanje šta je naučila tokom obuke, Senija odgovara da se bojala da će se trener više fokusirati na teme koje ona neće razumijeti. „Ja se ipak bavim samo poljoprivredom“ kaže ona i dodaje: „Međutim, treninzi su bili jako dobri i jako pristupačni i nama koji nismo završili fakultete. 

Puno toga su mi razjasnili, o načinu poslovanja, otvaranja firme, pomogli su da sagledamo sve aspekte posla i na kakve prepreke možemo da naiđemo.“

Po završetku obuke bit će upriličena prezentacija poslovnih ideja i biznis planova, na osnovu kojih će polaznici obuke pristupiti registraciji malih biznisa. 

Korisnicima će biti nabavljena potrebna oprema i alati za realizaciju svojih poslovnih ideja, a u prvoj godini poslovanja bit će osigurano mentorstvo i savjetodavne usluge za sve novoosnovane male biznise.

Za budućnost, polaznici obuke za poduzetništvo imaju jednostavne želje. „Voljela bih da mogu da zaradim za neku skromnu platu, da imam da platim svoje troškove“ kaže Edina.

Senija sanja da ima svoj brend. „Voljela bih da svoj proizvod preradim i da taj svoj sok mogu prodati, te da zaradim penziju.“

Uz pomoć Programa za oporavak od poplava, Edinin i Senijin put ka malom poduzetništvu i boljoj budućnosti bit će uveliko olakšan. 

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima. Kroz ovaj Program bit će podržan oporavak u 44 poplavama pogođene lokalne zajednice u BiH.