Back

Posebna pažnja poklanja se ženskom poduzetništvu

 Privredna komora i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona potpisali su Sporazum o saradnji u okviru projekta "Evropska poduzetnička mreža“. Riječ je o projektu Evropske komisije koji pomaže malom i srednjem poduzetništvu pri internacionalizaciji poslovanja. O konkretnim koracima koji će biti poduzeti u narednom periodu za portal poduzetna.ba govorio je Samir Jodanović, direktor  razvojne agencije USK-a.

Šta će konkretno značiti potpisani sporazum? 

Potpisani sporazum sa Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona u sklopu projekta Evropske poduzetničke mreže (Enterprise Europe Network – EEN) je ustvari samo formalizacija aktivnosti koje smo zajednički provodili i prošle godine na implementaciji EEN projekta. Konkretne aktivnosti kao pomoć u internacionalizaciji poslovanja malih i srednjih podzeća su: individualno savjetovanje i partnerska podrška malom i srednjem poduzetništvu, organizacija međunarodnih i lokalnih događaja upravo u svrhu povezivanja i pomoći kod internacionalizacije poslovanja, posredovanje kod učešća na sajmovima i posebno organizovanje poslovnih susreta (B2B), pronalazak poslovnih partnera u inozemstvu, informacije o dostupnim fondovima, te programima za istraživanje i razvoj.

Kakva je situacija sa ženskim poduzetništvom u Unsko-sanskom kantonu?

Na području Unsko-sanskog kantona se provodio projekat Akademije ženskog poduzetništva, prisutan je i veći broj udruženja iz ove oblasti, a posebna pažnja se u sklopu sajmova i privrednih aktivnosti poklanja upravo ženskom dijelu poduzetništva. No međutim, uzimajući u obzir značaj i pozitivan utjecaj koji žensko poduzetništvo može imati na zaposlenost i ekonomski rast ne samo Unsko-sanskog kantona, nego i cijele Bosne i Hercegvoine, svakako se na tom polju moraju stvarati bolji uvjeti i prilike.

 

Da li postoje konkretni programi za zapošljavanje žena, odnosno jačanje ženskog poduzetništva?

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona inače u svom opisu djelovanja prati i podnosi prijave (ukoliko ispunjava uvjete) na programe zapošljavanja različitih EU ili drugih fondova, pa tako i programe koji se tiču ženskog poduzetništva. Takvih programa ima, ali s obzirom na značaj ženskog poduzetništva na općeniti privredni razvoj, nedovoljno.  

Koliko će potpisani sporazum pomoći upravo onim ženama koje žele postati poduzetnice na području ovog kantona?

Tokom implementacije EEN projekta u prošloj, 2018. godini zabilježili smo veći broj kontakata upravo sa ženama koje su ili već imale pokrenut „business“ ili su bile u fazi osnivanja istog. U oba slučaja smo dali podršku na način da smo postojeće podzetništvo povezivali sa poslovnim partnerima iz inozemstva ili smo pak dali savjetodavnu podršku kod osnivanja „start-up“-a. Prije par dana smo mladoj podzetnici pomogli da se prijavi na Evropski program razmjene za podzetnike. Iskreno se radujemo svim budućim upitima i zahtjevima iz sfere ženskog podzetništva i u ovoj godini.