Back

Posjeta Katarinskom sajmu

Ove susrete partnera i korisnika projekta Stronger iz BiH, Crne Gore i Hrvatske, organizovali su partneri iz Slavonskog Broda, Centar za razvoj brodsko-posavske županije CTR. 

Učesnici su imali priliku upoznati se sa radom zadruga  iz Šabca  kao primjerima dobre prakse. Predstavnici zadruga objasnili su način na koji oni djeluju te kako i na koji način uspijevaju okupiti proizvođače i prerađivače ljekovitog bilja, te kako plasiraju na tržište.   Specijalizovana poljoprivredna zadruga „Natura Balcanica Dobrić“ iz  Šabca, registrovana je za gajenje začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja, a svoj pravac razvoja usmerila je ka specijalizovanom gajenju ljekovitog bilja i batata.

Za ideju da se okrenu poljoprivrednoj proizvodnji kao izvoru sredstava za egzistenciju opredjelilo se petoro mladih ljudi iz šabačke opštine krajem 2017., pošto im jednogodišnje iskustvo u individualnoj proizvodnji na malim površinama nije obezbeđivalo opstanak i konkurentnost na tržištu. Odlučili su da udruže svoje znanje, iskustvo i parcele, i zajedno plasiraju proizvedeno.

Imajući u vidu da masovna proizvodnja donosi više muke nego dobiti, odlučili su da na svojim parcelama započnu specifičnu proizvodnju ljekovitog bilja, koje je na tržištu deficitarno, i bez variranja cijene u toku godine.

Isto tako, organizovan je i posjet tvrtki Proxima herbs d.o.o. iz Gradine. Ova kompanija izvozi ljekovito bilje u 12 država svijeta.

Tu su partneri imali priliku upoznati se s procesom proizvodnje i prerade kamilice "od polja do stola". Kroz dvosatni obilazak pogona ove kompanije direktor Proxima herbsa Tomislav Sabolić pokazao je kompletan proizvodni proces. 

Bila je to i prilika da   korisnici projekta nauče više ali i uspostave poslovne veze. 

Upriličena je i posjeta "Katarinskom sajmu". Katarinski sajam bio je nekada glavni godišnji sajam u Brodu na Savi, nadaleko čuven, a bio je i najveći u tada Požeškoj Županiji. 

Utemeljen je 1769. a obnovljen 1969. godine otkada se redovno održava. Na Katarinskom sajmu izlažu brojni obrti iz Osijeka, Našica, Vukovara, najviše iz Đakova, Vinkovaca,  Požege, Gradiške, Kapele, te mnogih mjesta Bosanske Posavine.  Bila je i to porilika za korisnike projekta Stronger da uspostave nove poslovne veze ali i razmjene iskustva s obrtnicima iz ovog kraja.