Back

Povećanje prihoda za 11 miliona KM

Prvotnim planom ukupni prihodi za 2017. godinu iznosili su 48.527.632 KM, ali su oni rebalansom povećani za 4.600.000 KM zbog 10% prosječnog povećanja prometa, odnosno prihoda od rutnih naknada na godišnjoj razini (4.500.000 KM) i 3% prosječnog povećanja prometa odnosno prihoda od terminalnih naknada (100.000 KM).

BHANSA se u najvećem dijelu financira sredstvima ostvarenim na temelju pruženih usluga u zračnoj plovidbi, odnosno rutnih naknada. Prihodi od preleta za 2017.godinu iznosili su 48.600.181 KM.

Prema riječima direktora BHANSA-e Davorina Primorca ključnim za rast prihoda se pokazalo uvođenje koncepta slobodnih ruta u zračnom prostoru BiH zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

-Zračni prostor BiH je sa konceptom slobodnih ruta postao konkurentniji i efikasniji zbog čega su se zrakoplovne kompanije u mnogo većoj mjeri koristili uslugama BHANSA-e. Rezultat u ukupnom povećanju prometa je nevjerovatan, što je vidljivo iz ovih pokazatelja, a što je 2017. godine prepoznala i Europska komisija dodjeljujući nagradu upravo za ovaj projekat, zaključuje Primorac.

Jedan od prioriteta BHANSA-e u ovoj godini je školovanje i obuka većeg broja kontrolora letenja iz BiH koje se provodi u Češkoj. Na nedavno održanom Svjetskom ATM kongresu u Madridu Primorac se susreo s direktorom češke agencije za kontrolu zračne plovidbe ANS CR Janom Klasom, kako bi razgovarali o uspješnom završetku prve godine obuke bh. kontrolora.

Ovaj projekt koji uključuje šest europskih agencija, trebao bi osigurati da BHANSA do aprila 2020. godine ima 69 novih kontrolora letenja. Primorac i Klas su sa zadovoljstvom konstatirali kako se projekt uspješno provodi, jer su sve planirane aktivnosti u prvoj godini realizirane kako je i predviđeno. Početni trening za 21 polaznika iz prve grupe je završen i 12 budućih kontrolora iz BiH već su uključeni u praktičnu obuku u Finskoj i Hrvatskoj.