Back

Pred BiH je svijetla IT budućnost

Hadžiabdić je  kazala da BiH ne kasni s razvojem ovog sektora za zemljama regiona, ali da treba još truda da bi stigla razvijenije evropske države.

– Živimo u vrlo dinamičnom vremenu, i jako je teško pratiti razvoj IT industrije, ali ne trebamo razmišljati da smo gori od drugih. Zemlje koje imaju bolje makroekonomske pokazatelje brže napreduju – istakla je Hadžiabdić.

Naglasila je da broj IT firmi, rješenja koja one pronalaze i kadar koji imaju pokazuju da je ispred BiH svijetla IT budućnost.

– Broj mladih ljudi je danas značajan i u tome ne zaostajemo ni za bilo kojim dijelom svijeta – rekla je Hadžiabdić te dodala da u BiH postoje firme koje zapošljavaju veliki broj stručnjaka, a koji sve svoje usluge prodaju van granica države.

To je, tvrdi, pokazatelj da su IT stručnjaci iz BiH na cijeni kao kvalitetan kadar. Dodala je da se taj dio IT industrije u BiH značajno širi.

Podsjetila je da Microsoft, firma za koju radi, ove godine obilježava 12 godina postojanja u BiH te da je i ona bila prostor za obuku IT stručnjaka koji danas  rade za mnogo veća tržišta od BiH.