Back

Prekinimo trgovinske ratove

 Kineski predsjednik Xi Jinping je, tokom ceremonije otvaranja biznis foruma zemalja BRICS-a u Johannesburgu, pozvao međunarodnu zajednicu da prekine trgovinske ratove.

 – Pred nama stoji izbor između saradnje i konfrontacije, između politike ‘zatvorenih’ i ‘otvorenih vrata’ – rekao je kineski predsjednik.

Po njegovim riječima, trgovinski ratovi treba da budu odbačeni, "jer u njima neće biti pobjednika, hegemonija u ekonomiji stvara još više prepreka, dok oni koji idu tim putem nanose štetu sami sebi".

Kineski lider je naglasio da se u ovom trenutku ljudska civilizacija suočava sa situacijom koja ranije nije postojala. On je uvjeren da za zemlje u razvoju to predstavlja istovremeno i izazov i nove mogućnosti.

U vezi s tim, Xi je pozvao države BRICS-a da se usprotive politici jednostranih akcija i protekcionizma.

– Mi, zemlje BRICS-a, treba da pratimo historijski trend, iskoristimo mogućnosti za razvoj, zajedno se usprotivimo izazovima, igramo konstruktivnu ulogu u formiranju novog tipa međunarodnih odnosa – poručio je.

Dodao je da zemlje mogu doći do zajedničkog procvata i stabilnog razvoja samo putem otvorenosti i to treba da bude pravi izbor svih država.

Samit ministara finansija država BRICS-a u Johannesburgu otvoren je jučer i trajat će do 27. jula, prenosi Sputnik.

Zemlje BRICS-a čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.