Back

Prilika za prizvođače ljekobilja

 Općina Orašje i Udruženje poslovnih žena u BiH uključeni su u projekt IPA INTERREG Hrvatska- BiH – Crna Gora „Zajedno jači- razvoj proizvoda i internacionalizacije“ koji u fokusu ima kultivaciju ljekobilja te sakupljače i prerađivače ljekobilja koji će se provoditi na području Slavonije i Dalmacije te središnje i južne Crne Gore, sjeverne i zapadne BiH. 

Projekt je, Udruženje poslovnih žena u BiH, početkom prošle godine predstavilo  načelniku Općine Orašje i njegovom pomoćniku za gospodarstvo i infrastrukturu, pri čemu je dogovorena suradnja s općinom i Udrugom žena “Posavski cvijet”. 

Planom aktivnosti ovim projektom predviđeno je 6. modula treninga za uzgajivače i prerađivače ljekobilja. Tako će, uz ostalo, polaznici treninga biti upoznati s uvjetima prekogranične suradnje i izvozom, te preradom ljekovitoga bilja i elektronskom trgovinom. 

Osobe zainteresirane za uzgoj ljekovitoga bilja, trebaju se javiti do 15. marta u Udrugu „Posavski cvijet“ kod predsjednice Mandice Živković ili u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP kod Nade Ević, broj polaznika nije ograničen. 

Treninzi će se održati u drugoj polovici ovoga mjeseca i trajati će 18 radnih dana, a šest biznis planova dobit će direktnu financijsku pomoć. Proizvodnja ljekovitoga bilja na našem području imat će i potporu Općine Orašje.