Back

Problemi trebaju biti poslovni izazov mladim ljudima u BiH

Dio uspješne priče ostvarene u BiH za samo nekoliko mjeseci je i ona sama kao suosnivačica ove, kako je voli zvati, institucije kroz koju je u samo dvije i pol godine postojanja prošlo oko 20.000 mladih ljudi, pokrenuti su brojni novi biznisi (start-up), održano je 400 događaja i 300 različitih edukacija.

Većina ovih edukacija odnosila se na moderne nauke, korištenje digitalnih IT sadržaja, mentorstvo različitih svjetskih stručnjaka, peer-to-peer edukacija, ugostili su predstavnike fakulteta elektrotehnike, mašinstva, IT tehnologija, arhitekture i promovirali kreativne industrije kao poželjne.

U prvoj godini postojanja Networksu je stiglo 400 prijava s biznis idejama, potom je komisija oformila 12 timova koji su razvili 14 biznis ideja, dok je u drugoj godini bilo manje prijava jer su kriteriji bili viši, ali osmišljeno je osam biznis ideja.

Neke od ovih poslovnih ideja našle su svoje tržište, neke su proizvode uspjeli plasirati i van zemlje dok su neke postale planetarno poznate i one su inspiracija i motivacija svima u BiH i regiji kako napraviti dobar biznis i kako sa dobrom poslovnom idejom ukoliko imaš podršku kakvu pruža Networks, kaže direktorica, možeš ostvariti svoje snove.

U Networksu su se posvetili i digitalnom marketingu konkretno bloggingu kao načinu zarade te su okupili bloggersku zajednicu i s njima razgovarali kako napraviti biznis od toga, odnosno šta je sve potrebno da blogging kao produkt zaživi u BiH. Pokrenuli su i takozvani MarketMakers gdje se uči kako koristiti 3D tehnologije i robotiku. Tu mogu doći djeca od osam godina do svih onih koji su zainteresirani da nauče ili da prošire svoja znanja o 3D tehnologijama i robotici.

No ono na šta su najviše ponosni zasigurno je regionalno značajan događaj Sarajevo Unlimited gdje je moguće upoznati se sa svim što se tokom godine uradi. To je regionalna platforma za inovacije i uspješne priče gdje se susreću pokretači novih biznisa, korporacije, institucije, inovatori, moderne tehnologije i prezentira sve što BiH i regija nudi.

"Mnogo je onih koji imaju šta ponuditi, trudimo se da u tri dana koliko traje taj događaj fokus bude na talentima, stoga ove godine imamo namjeru dovesti predstavnike iz 16 zemalja koji će pokazati svoja znanja, tehnike i djelovanja", kazala je.

Najavila je da će se u godinama koje dolaze više pažnje posvetiti savjetovanju institucija kako digitalizirati usluge, od infrastrukture do administracije, ali sve to nije moguće bez, kako je navela, mladih ljudi ili kako ih sada zovu XYZ generacije od kojih se može mnogo naučiti.