Back

Proizvodnja euro paleta nije isključivo muški posao

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) u saradnji s Opštinom Novi Grad  osigurao je 35.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju četiri biznisa za žene iz marginaliziranih grupa.

Jedna od dobitnica sredstava za pokretanje vlastitog biznisa iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena je Biljana Topolić iz Novog Grada koja se odlučila baviti proizvodnjom euro paleta, a finansijsku i mentorsku podršku u tome će joj pružiti USAID/PPMG i Opština Novi Grad.

U sali Skupštine Opštine Novi Grad danas su, pored Biljane, podršku dobile još tri žene koje će razvijati vlastite biznise iz oblasti proizvodnje, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti. Biznisi su usmjereni na proizvodnju euro paleta, plasteničku proizvodnju, sušenje voća, gljiva i šumskih plodova, a Novi Grad će zahvaljujući inicijativi žene dobiti i studio za masažu.

 – Ovakav model pružanja podrške u pokretanju biznisa od velikog je značaja za lokalne zajednice jer će većina zajednica koje su bile dio Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i u budućnosti raditi po ovom principu. Ovdje nije riječ samo o finansijskoj podršci, već i savjetodavnoj koja je od iznimne važnosti za održavanje pokrenutih biznisa – istakla je Ada Hamidović iz Programa podrške marginaliziranim grupama.

Po riječima načelnika Opštine Novi Grad Miroslava Drljače, ovo je jedan od načina jačanja lokalne zajednice zbog čega će opština mentorsku podršku preduzetnicama pružati i tokom dodatnih godinu dana.

Fond za preduzetništvo marginaliziranih žena je USAID-ov Program podrške marginaliziranim ženama (USAID/PPMG) koji je pokrenut u saradnji sa lokalnim zajednicama, a kojim se nastoje stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena poticanjem na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Podrška u razvoju biznisa pružena je ženama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, žrtvama nasilja te nezaposlenim mladim ženama. Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda u 18 lokalnih zajednica u BiH vidljivi su kroz oko 160 pokrenutih biznisa koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz programa USAID/PPMG.