Back

Prve isporuke pilećeg mesa za EU u drugoj polovini marta, do kraja godine i izvoz jaja

Pileće meso iz Bosne i Hercegovine naći će se na policama trgovina Evropske unije u drugoj polovini marta, rekao je za naš portal Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH, koji je zasjedao u Tešnju, u kompaniji Madi. 

"Koordinacioni odbor je stvarno pokazao da razumni i poduzetni ljudi mogu napraviti kvalitetne stvari. Izuzetno mi je zadovoljstvo što je mesna industrija ‘MADI’ domaćin sjednice, što se pokazalo da postoji spremnost da radimo zajedno na zagovaranju izvoza pilećeg mesa u EU, ali što ćemo zajedno raditi na narednom koraku – otvaranju tržišta EU za rasplodna i konzumna jaja iz BiH. To je važna poruka", ističe Jabandžić. 

On je kazao da se u ovom segmentu očekuje izvoz do kraja godine. 

Kada je riječ o izvozu u EU rasplodnih jaja, odnosno genetskog materijala proces će trajati duže jer će naša zemlja morati tražiti odbrenje za izvoz živih životinja. 

– Mi smo spremni, ohrabreni odlukom od 25. junara o izvozu pilećeg mesa, i nadamo se da ćemo odraditi i ove zadatke, istakao je Jabandžić, dodajući za kraj razgovora kako je izuzetno važno ono što je napravljeno po pitanju pilećeg mesa. Sada je potrebno da budemo jedinstveni ka rješenju i za ovaj segment peradarskih proizvoda odlučan je Jabandžić.

Ostvareni napredak pozdravili predstavnici USAID-a i Ambasade Švedske koji podržavaju peradarski sektor kroz USAID/Sweden FARMA II projekat.