Back

Smještaj s pogledom na historiju

U  sklopu projekta "Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u BiH" na ovoj Konferenciji predstavljena je i pozitivna priča  Motela STEĆAK koji se nalazi se u Vincu, na magistralnom putu M5 Sarajevo- Bihać, udaljen od Jajca 12km. 

Stari grad Vinac je Historijsko područje, plijeni svojom ljepotom i privlači čak i slučajne putnike da se popnu do tog srednjovjekovnog grada okruženog pitomom prirodom. No do prije godinu dana turisti su mogli odsjesti samo u Jajcu ili u privatnim smještajima što je turiste odvraćalo od ovog pitoresknog mjesta. 

To se promijenilo kada je ponovo otvoren Motel Stećak. Motel raspolaže sa sedam soba apartmanskog tipa, restoran salom sa 120 sjedećih mjesta, caffe bar 20 mjesta, te terasa sa 50 mjesta, sa koje se pruža predivan pogled na srednjovjekovni grad Vinac.

Motel STEĆAK je idealno mjesto gdje se putnici mogu odmoriti, ali gdje se mogu organizovati i brojni drugi eventi.

Merisa Mačak iz motela STEĆAK u Vincu kazala je da rade samo jednu sezonu, ali da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima. 
 
 Kao problem je naglasila udaljenost od grada, ali i nelojalnu konkurenciju u vidu privatnih iznajmljivača koji rade „na crno“.