Back

Snaga izvrsnosti je inovacija, svaka žena može biti nominovana

U prelijepom ambijentu Bosanske kuće, Udruženje poslovnih žena u BiH predstavilo je i u ovom gradu „Snagu izvrsnosti“ nagradu koje je ovo udruženje sa magazinom Gracija pokrenulo kako bi odali priznanje svim ženama ali i prepoznali one izvrsne.

Ovo druženje održano je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Gračanice a u partnerstvu sa Udruženjem „Gračaničko keranje“.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević u pozdravnom govoru rekla je kako ovaj grad nije slučajno izabran jer su se kroz dugogodišnju  saradnju sa „Gračaničkim keranjem“ stvorile  brojne veze ali i svjesnost da u ovom gradu i okolini žive, rade i stvaraju snažne žene. 

Posebno je naglasila koliko je povezivanje i umrežavanje žena bitno, posebno poslovnih žena kako bi zajedno radile na povoljnijem okruženju za poduzetništvo ali i pitanjima koja s važna za stabilnost porodice, te prisutne dame upoznala i sa drugim projektima i aktivnostima Udruženja poslovnih žena u BiH.

Za uspjeh svakog pojedinca bitna je podrška lokalne zajednice, a u ovom gradu toga ne nedostaje. Gradonačelnik Nusret Helić istakao je kako podrška grada ovakvim inicijativama  nisu samo formalnost već opredijeljenost gradske uprave.

 „U gradskoj upravi imamo 70% žena, žene predlažu projekte a mi ih pdržavamo.” rekao je Helić i dodao “Sve su ove žene uspješne bez obzira na to šta rade. Žene su shvatile da moraju biti kreatori promjena u lokalnoj zajednici i one to u našem gradu zaista jesu“

A da je Gračanica, mjesto vrijednih i upornih ljudi, mjesto koje se oduvijek oslanjalo na vlastite snage i potencijale čulo se tokom druženja. 

„Gračanica je generacijama poznata po poduzetništvu“. Kaže direktorica gračaničke gimnazije profesorica Minka Kurtović. „Moje razmišljanje zbog čega su žene usješne u svemu leži u tome da smo odgajane da smo uspješne u kući, naučene smo da organizujemo stvari u porodici zato nam i nije teško biti uspješnima u poslu. Smatram da je žena jači pol jer mi radmo duplo više. Posebno se divim  ženama koje su u privatnom sektoru.“ 

Direktorica je dodala kako bi svi trebali težiti idealima jer kada bi svi u svom mikrosvijetu težili idealima ovaj svijet bio bio puno bolje mjesto za zivot.

Ispričana je i priča o ženama "mađioničarkama", o Pribavčankama,  ženama iz ruralnih područja koje od ničega naprave čuda. 

„Među njima su Dragica, Hazima i mnoge druge kojima ništa nije teško i koje iznalaze načine kako mogu zaraditi“ – ispričala je Hazima Topčagić, predsjednica Udruženja žena iz Pribave te dodala kako u, i oko Gračanice ima 11 udruženja žena i sve imaju podršku gradonačelnika. 

Lejla Čolo, uposlenica u Gradskoj upravi naglasila je kako je  Nagrada „Snaga izvrsnosti“ istinska  inovacija. Da je to prilika da se mijenja dominantno muški svijet. 

„Mislim da bez povlađivanja ženama, svaka žena može biti nominovana.“ zaključila je Čolo.

Ispričane su još mnoge, pozitivne ali i teške priče o ženama i njihovom radu iz ovog grad i okoline, o poduzetničkom duhu, kreativanom radu i posebnom mentalitetu Gračanlija i Gračanlijki  a prisutne dame najavile su i brojne nominacije iz ovog grada.

Udruženje poslovnih žena u BiH je sa magazinom Gracija pokrenulo nagradu „Snaga izvrsnosti“ sa ciljem da dođemo do heroina iz sjene, do žena koje su možda nepoznate javnosti, koje ni same nisu svjesne promjene koju prave svojim djelovanjem, koje nailaze na bezbroj prepreka, ali ih savladavaju bez pompe. 

Nagrada će se dodijeliti u sedam oblasti i to: Poduzetništvo, Nauka i obrazovanje, Društveni angažman, Mediji i kultura, Sport, Opstanak i Poljoprivreda. Do početka oktobra 2019. je otvoren Javni poziv za nominacije za nagradu, a nominirati mogu svi građani i građanke Bosne i Hercegovine. Po zatvaranju Javnog poziva slijedi ocjenjivanje pristiglih prijava kao i glasanje javnosti (online). 

 

Više o Nagradi: www.upzbih.ba/nagrada