Back

Snaga izvrsnosti kao podsticaj za žene

U ugodnoj atmosferi koju su priredile članice Savjeta za žensko preduzetništvo Područne privredne komore Banja Luka (PPK BL) održano je još jedno druženje izvrsnih žena. Udruženje poslovnih žena i Savjet za žensko preduzetništvo PPK BL već dugi niz godina ima odličnu saradnju pa je bilo prirodno da upravo tu bude i predstavljena "Snaga izvrsnosti" u prelijepom gradu na Vrbasu. 

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević predstavila je nagradu, kazavši kako je ona namijenjena ženama koje su svuda oko nas, i koje svojim zalaganjem i radom ostvaruju sjajne rezultate, a Banjalučanke to upravo jesu. Prije svega cilj nagrade je promovisati ženu u svim oblastima rada i života. 

Razgovaralo se na druženju upravo o takvim ženama, ali i preprekama s kojima se današnje društvo susreće, te koliko je bitno pokazati pozitivne primjere. Takvih primjera  u Banja Luci je mnogo, istakle su učesnice, ali  su kao i u svim drugim oblastima one nevidljive, pa je ideja jedne ovakve nagrade prihvaćena s odobravanjem. 

"Snaga izvrsnosti" je bitna ne samo kako bi promovisali ili pokazali one koje su već uspjele, iako je i to veoma bitno, već takvim pozitivnim pričama potaknuti mnoge da se odvaže i pokažu svoju izvrsnost, poručila je Nada Budiša, sekretar Savjeta za žensko preduzetništvo PPK BL.

Razgovaralo se o i aktuelnim projektima Udruženja poslovnih žena u BiH i Savjeta za žensko preduzetništvo PPK BL te je iskazana opredjeljenost i za nastavak dosadašnje saradnje. 

Posebno je bilo riječi o uslovima za poduzetništvo žena, koji su u Republici Srpskoj, barem kada je riječ o sistemskim rješenjima, dosta povoljniji te je dogovoreno i da se u tom segmentu nastavi saradnja te koriste dobre prakse.  

 

Udruženje poslovnih žena u BiH je sa magazinom Gracija pokrenulo nagradu „Snaga izvrsnosti“ sa ciljem da dođemo do heroina iz sjene, do žena koje su možda nepoznate javnosti, koje ni same nisu svjesne promjene koju prave svojim djelovanjem, koje nailaze na bezbroj prepreka, ali ih savladavaju bez pompe. 

Nagrada će se dodijeliti u sedam oblasti i to: Poduzetništvo, Nauka i obrazovanje, Društveni angažman, Mediji i kultura, Sport, Opstanak i Poljoprivreda. Do početka oktobra 2019. je otvoren Javni poziv za nominacije za nagradu, a nominirati mogu svi građani i građanke Bosne i Hercegovine. Po zatvaranju Javnog poziva slijedi ocjenjivanje pristiglih prijava kao i glasanje javnosti (online). 

 

Više o Nagradi: www.upzbih.ba/nagrada