Back

U BiH se smanjuje broj organskih proizvođača

Dok u Evropi i regionu svakodnevno raste potreba za organskim proizvodima iz naše zemlje, u BiH se smanjuje broj organskih proizvođača. U 2012. bilo ih je 186, a ove godine 74. Razlog za to je još nepostojanje zakona i poticaja za proizvođače, kao i oznaka za organski proizvod koje imaju druge zemlje, ističu iz Saveza organskih proizvođača FBiH.

 Zajednička legislativa na nivou države iz ove oblasti jedino je rješenje problema.

Muhamed Suljović bavi se organskom poizvodnjom već dvije godine. Nadomak Sarajeva, u Čevljanovićima obrađuje 17 dunuma zemlje. Biljke štiti tako što ih prska otopinom žare i bijelog luka. 

Poređenja radi, u kovencionalnoj proizvodnji koriste se tablete koje ubijaju štetočine. No, time se kontaminira zemlja, a biljka sve to upije. Da bi se održala organska proizvodnja, potrebno je mnogo ulaganja i odricanja. 

“Organsko ne znači ništa ako nemate certifikat . On pokazuje da ste pod kontrolom od sjemena proizvodnje pa do pakovanja” rekao je Muhamed Suljović.

Primjera radi, ukoliko se certificira površina do jednog hektara, certifikat košta približno 800 maraka. Mnogi zato i odustaju. Zbog toga je potrebna legislativa koja bi jedinstvenim zakonima osigurala proizvođače na cijeloj tertoriji BiH. To je s početka ove godine dio aktivnosti na kojoj radi ovaj organizacija, ističe Herceg.

“Mi se nadamo da će i ovaj akcioni plan koji smo uputili Vijeću ministara biti jedan od modela da pomogne razvoju kroz program i usvajanje strategije ruralnog razvoja BiH” istakao je Sejad Herceg, predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH.

Još nema čak ni registra poljoprivrednika, tako da ne postoje zvanični podaci o količinama i površinama u ovoj proizvodnji osim evidencija koje vode udruženja, potvrdili su nam. 

U konačnici, BiH ima dobre resurse za organsku proizvodnju, nema teške industrije, a vode su poprilično čiste i nezagađene. Uz podršku države, u ovoj grani privrede tokom ove godine mnogo ljudi bi se moglo zaposliti. Istovremeno, seoska područja s plodnim zemljištem, koja su u većini slučajeva napuštena, bila bi ojačana, poručili su proizvođači iz ovog saveza.