Back

Udruženje poslovnih žena BiH partner za Bosnu i Hercegovinu

Projekat se provodi na području srednje Hrvatske i Dalmacije, srednje i južne Crne Gore te zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine tokom  27 mjeseci, počevši od novembra 2017. godine. 

Glavni cilj projekta je osnažiti organizacije koje pružaju potporu poslovanju i istraživačkim institucijama kako bi pružile podršku i savjetodavne usluge malim i srednjim preduzećima na tržištu i promovisale prekogranične aktivnosti klastera u industriji prikupljanja i prerade bilja. 

Vodeći partner na projektu je CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., a projektni partneri Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, INOVACija Zadar te Sveučilište u Zadru. Vrijednost projekta je   979.309,91 EUR, a ukupan iznos sufinansiranja iznosi 831.434,09 EUR. 

Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, prepoznalo je ovaj projekat kao priliku da ojača poljoprivredu naše zemlje jer je osmišljen  tako da podržava kompletan proces od edukacije poljoprivrednika, procesa nastanka proizvoda pa sve do formiranja "brand name-a" i marketinga.

Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini pomoći će kroz ovaj projekat poljoprivrednicima, malim proizvođačima da se  udruže, kroz klastere i zadruge. Pokretanje takve zadruge će otvoriti i prostor za saradnju s lokalnom zajednicom. U ovom  projektu Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini će pored savjetodavne uloge sufinansirati  i nabavku sušare, destilacijske i laboratorijske opreme i na kraju ovog procesa predati korisnicima projekta. Ova oprema od velikog je značaja jer bi time poljoprivrednici koji budu u budućoj zadruzi u komparativnoj prednosti u odnosu na druge. Za razliku od samog uzgoja ljekobilja i njegove prodaje kao sirovine, posjedovanjem ove opreme poljoprivrednici će imati mogućnost proizvesti gotov proizvod i kontrolisati ali i unaprijeđivati njegovu kvalitetu, što je samim tim   povećanje vrijednosti u poljoprivredi. 

Tokom provođenja projekta cilj je i pokrenuti prekograničnu suradnju poduzetničko-potpornih organizacija, udruženja i istraživačkih institucija, podići svijest te pokrenuti prekograničnu saradnju i umrežavanje  malih i srednjih preduzeća, te razviti inovativni model klastera kroz e-platformu.  

Ciljne skupine su poduzetničko-poslovne organizacije, udruženja, Istraživački instituti te mala i srednja preduzeća koja su uključena u sektor prikupljanja i prerade bilja.

Predstavljanju ovog projekta prisustvovali su zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, direktorica Razvojne agencije BPŽ CTR Mirela Brechelmacher, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubica Kostić –Bukarica, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH Aida Zubčević, predstavnica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije Martina Vukašina, predstavnica Sveučilišta u Zadru mr.sc. Branka Maričić te voditelj projekta Domagoj Miljković iz CTR-a.

Prisutni su imali priliku pogledati malu izložbu proizvoda koje su sa sobom donijeli partneri na projektu.