Back

Usvojena Strategija omladinske politike ZDK

Naglašena je važnost ovog strateškog dokumenta kroz koji je napravljen presjek trenutnog stanja u svim segmentima života mladih i koji je  definirao ciljeve, utvrdio mjere i predvidio monitoring realizacije mjera s ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za život mladih.

Strategija kroz prijedlog mjera u oblastima obrazovanja i nauke, rada i zapošljavanja, zdravstvene zaštite, kulture i sporta, aktivnog učešća mladih u društvu i izgradnji civilnog društva, definira ciljeve za njihovu realizaciju.

Nizom mjera koje je Kantonalna vlada već poduzela, iskazano je opredjeljenje da se strateškim pristupom značajno utiče na kreiranje što boljeg ambijenta u smislu podrške rješavanju životnih izazova mladih, saopćeno je iz Pres-službe Vlade ZDK.

Vlada  je već donijela Zakon o oslobađanju mladih poreza na promet nekretnina i Odluku o novoj kreditnoj liniji za stambeno zbrinjavanje mladih s područja Zeničko-dobojskog kantona, čime je potvrđeno opredjeljenje za stvaranje povoljnih uvjeta  za mlade u ZDK-u.