Back

Više od 60 posto stanovništva u BiH živi u selima

 Svjetski dan žena na selu obilježava se 15. oktobra, sama ideja pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Tako je dogovoreno da se ovaj datum posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

Žene u ruralnim područjima pridonose blagostanju svojih obitelji i razvoju gospodarstva na selima. Cilj obilježavanja ovog dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja, te ih informirati i ohrabriti da aktivnije sudjeluju u društvu i u većoj mjeri preuzmu ulogu vodstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti. Ostali ciljevi odnose se na promociju osobitosti seoskih žena, podizanje razine osviještenosti vlada i javnosti o njihovoj važnoj, premda još nedovoljno priznatoj ulozi u društvu i sl.

Međunarodni dan žena na selu, 15. oktobar, obilježen je u Sarajevu otvaranjem mini sajma proizvoda 11 firmi i zadruga koje rade sa ženama iz ruralnih zajednica.

Sajam se održava danas u trgovinskom Importanne centru, a izloženi su artikli većinom iz asortimana organski proizvedene hrane ili čistog, ljekovitog bilja.

Ovaj način obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu potpmognut je u projektu Farma II čiji su finansijeri Vlada Švedske i Američka razvojna agencija USAID.

Na otvorenju sajma, Torgny Svenungsson iz Odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u Bosni i Hercegovini, kao i Kent Larson iz navedenog USAID-ovog projekta, naglasili su da projekt razvoja tržišne poljoprivrede Farma već godinama finansiraju švedska vlada i USAID s ciljem osnaživanja ekonomskih prilika i radnih mjesta za poljoprivredne proizvođače radi postizanja što kvalitetnije proizvodnje i izvoza.

Na Međunarodni dan žena na selu, posvećuje se značajna pažnja ženskoj ciljnoj skupini  jer se žene susreću s ogromnim izazovima u poljoprivrednoj proizvodnji budući da unatoč zakonskim  okvirima, nemaju ista prava s muškim članovima u pogledu svojine i vlasništva nad poljoprivrednim nekretninama. Ograničene su tradicijskim normama i ulogom u domaćinstvu, što u kombinaciji sa socijalnim prilikama, ograničava njihov poduzetnički potencijal.

 U Projektu Farma II, u kojem su 33 posto korisnice žene, 2016. godine su urađene gender analiza i prateća strategija na osnovu koje realizatori vjeruju u značajnu ulogu žena u održivom razvoju.

Više od 60 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi u selima ili u lokalnim zajednicama sa stotinu do nekoliko hiljada stanovnika, naglašavaju realizatori Programa razvoja tržišne poljoprivrede Farma II i dodaju da isključivanjem žena iz ekonomije, isključujemo pola populacije iz učešća u razvoju, inovacijama, investicijama i proizvodnji.

–  Time ograničavamo i šansu za opći privredni napredak Bosne i Hercegovine. Ipak, postepenim koracima naprijed mijenjamo stanje – naglašavaju realizatori ovog projekta.