Back

Želim se odužiti svojoj državi

Samra drži rekord koji još niko od učenika iz BiH nije dostigao. Sve je počelo 2010. godine kada je Samra upisala IB program u Drugoj gimnaziji u Sarajevu. Sa osmijehom nam otkriva kako je kao mala djevojčica sanjala da bude cvjećarka, ali kada je upisala gimnaziju želje su se ipak promijenile, pa je počela razmišljati o Biologiji i Medicini.

– Već na trećoj godini počeo je proces online apliciranja za studiranje u Americi. Dobijali smo savjete koji to univerziteti daju pune stipendije. I kao što bi se prijavila za neki ljetni posao, tako sam aplicirala na nekoliko koledža. U aprilu 2014. godine dobila sam odgovor od Bates Collegea da sam primljena. Ne daju svi fakulteti pune stipendije, a mladima iz naše zemlje potrebno je barem 95 posto od ukupne kako bi mogli otići na studiranje u Ameriku i kako bi kompletan studij uspjeli isfinansirati – započinje svoju priču Samra koja maj provodi sa roditeljima, braćom i prijateljima u Sarajevu.

IB program u Drugoj gimnaziji završila je sa maksimalnih 45 bodova i taj rekord do sada još niko od učenika iz BiH nije dostigao. Nakon završene srednje škole odlučila je prihvatiti poziv sa Bates Collegea i 2014. otputovati u Lewiston na studiranje.

– Spakovala sam dva kofera i otišla u nepoznato. Do tada nigdje sama nisam putovala. Bio je to veliki korak u mom životu, sama tako daleko od kuće, jer u Americi nikoga nisam imala…

Kako je iz Sarajeva donijela dobre poene pružila joj se mogućnost da odmah pohađa drugu godinu Hemije i Matematike. Izabrala je Hemiju koju je i završila.

– Od prve godine studiranja radila sam ljetna istraživanja, prvo u fizikalnoj, a onda više u hemiji materijala, anorganskoj hemiji i sl. Radila sam na matičnom fakultetu, Columbia Univerzitetu i Barnard Collegeu u New Yorku. Nakon završenog fakulteta aplicirala sam na nekoliko univerziteta za doktorat i svi su me primili jer sam imala najbolje ocjene. Izabrala sam Berkeley jer je on jedan od tri najbolja univerziteta u svijetu za Hemiju – govori Samra i dodaje kako je tokom studiranja imala priliku upoznati poznate profesore, naučnike, Nobelovce.

Iako je sada fokusirana na pripremu doktorata, koji će trajati u narednih pet, šest godina, Samra već polako razmišlja šta poslije.

– Volim istraživački rad i zbog toga bih željela ostati raditi u akademiji kao profesor ili u nekoj firmi. Nisam odlučila na koji bi to način bilo, ali želja mi je da se odužim i svojoj državi, da mladima u BiH prenesem ono što sam naučila u Americi, jer Hemija je cool, nauka je cool, a mnogi mladi to ne znaju, jer nisu dovoljno tome izloženi, nisu shvatili svoj potencijal. Zato bih voljela da se u našoj zemlji otvori institut koji bi mlade izložio naučnom radu, jer nauka je dugoročno ulaganje, nešto što će društvo pomjeriti naprijed. Voljela bih da se to i u BiH desi.

Većinu vremena u Americi provodi u učenju, ali Samra ima i svoje hobije. Voli roniti i plivati. Ljubav prema ronjenju javila se još dok je bila učenica u Sarajevu, pa je kao članica Ronilačkog kluba “Bosna” često putovala u Hrvatsku, gdje je na Visu i Mljetu učila tajne ronjenja.

– U Americi sam više plivala jer se u sklopu zgrade fakulteta nalazi bazen, tako da sam svaki slobodan trenutak koristila za rekreaciju. Volim i altrenativni rock i stand-up komediju, pa sam česta na takvim događanjima.

Na kraju razgovora Samra je mladima u BiH i njihovim roditeljima poručila da ne odustaju od svojih snova.

– Odlazak od kuće nije jednostavan. Svaki početak je težak, ali treba se usresrediti na ciljeve i graditi konekcije tamo gdje ste. Umjesto da razmišljate o tome šta ste ostavili, radite na tome šta ćete stvoriti sami. Mislim da je s vremenom, kroz takav stav i refleksiju, moguće napredovati i izgraditi nešto. Uvjerena sam da čovjek, kada izađe iz svoje zone sigurnosti, tada najviše napreduje. A to je najvažnije, napredovati svaki dan, to će možda nekima biti mali koraci, ali za nas pojedince oni su veliki – kazala nam je na kraju razgovora Samra Husremović, Bosanska koja, nesebičnim radom i zalaganjem, ide ka svom cilju.