Back

Žene imaju sve vještine koje su potrebne za ravnopravan uspjeh sa muškarcima

 U septembru 2018. godine dobili ste važno priznanje, najuspješnija žena menadžer u bankarstvu. Koliko Vam znači takvo priznanje, i koliko truda i zlaganja stoji iza svega toga? 

Nagrada me obradovala i motivirala, iz dva razloga. Prvo, to je priznanje ženama i čast mi je nositi tu nagradu prva u ovoj industriji. Kad želite napraviti neku promjenu, u ovom slučaju promjenu u uklanjanju rodnih stereotipa, onda je je najdosljedniji način za to da sami budete ta promjena koju želite. 

Ovim priznanjem, kao i nekim drugim priznanjima ili imenovanjim koje sam ranije dobila kao prva žena, demonstriram uvjerenje da žene mogu i znaju jednako kao i muškarci i sretna zbog toga. 

Drugi razlog zbog kojeg mi puno znači je činjenica da je to nagrada za nešto konkretno što sam ja napravila u svom poslovnom okruženju. Potvrđuje mi da se ne treba bojati izazova i preuzimanja rizika, te da se rad, ulaganje truda i stalno usavršavanje uvijek isplate. 

Koliko teško je danas biti uspješna žena u BiH? Kako generalno gledate na to? 

Uvjerena sam da žene imaju sve vještine koje su potrebne za ravnopravan uspjeh sa muškarcima. Međutim, iskustvo me naučilo da žene rijetko traže priliku da se pokažu, radije očekuju da neko prepozna njihov potencijal, dok muškarac podrazumijeva da nešto može i sam traži priliku za napredovanje ili plaću. 

To je nama ženama prva otežavajuća okolnost. Nadalje, sa svim što uloga žene u našem društvu nosi, veliki je izazov pokušavati i biti žena i imati karijeru. Ne vjerujem u teoriju da se može sve u isto vrijeme postići, ali sam kao svaka druga žena podložna nagonu da to pokušavam ostvariti. Zbog tog nagona je ženama u biznisu teže nego muškarcima i to nam je druga otežavajuća okolnost u pokušaju da budemo uspješne. 

Ako prevaziđemo ova dva nagona ili straha, u kombinaciji sa trudom, uspjeh neće izostati. Drago mi je da sam na poziciji odakle mogu obezbijediti da žene imaju jednaku priliku u poslu kao muškarci, ako ne i veću. U Addiko banci već sada imamo na sva tri nivoa menadžmenta više žena nego što to imaju druge banke ili organizacije. 

Na čelu ste jedne od naujspješnijih banaka u našoj zemlji, koliko je generalno kao žena teško obavljati tako odgovoran posao, posebnu u bankarstvu za kojeg kažu da je tradicionalno muški posao odnosno svijet? 

U bankarskoj industriji je veliki broj žena, međutim na rukovodećim pozicijama nema puno žena, dakle u upravnim odboru i na pozicijama direktora sektora. Razlika u putu napretka za žene i muškarce je itekako primjetna. Vjerujem da sam u svojoj karijeri imala sreću da se moj rad ipak primjetio, drago mi je da mogu biti primjer pozitivne promjene u svojoj industriji. 

Iako je relativno teško dospjeti do menadžerske pozicije, osjećala sam poštovanje i ravnopravnost u napredovanju. Nije uvijek sve sjajno i jednostavno, obzirom da žene, a time i ja, po karakteru, razmišljanju, oblačenju i većom dozom otvorenosti i samokritičnosti odskaču od uvriježenih stereotipa u ovoj industriji. 

Teško je uklopiti se u ono što sektor i kultura nalažu, a istovremeno ostati vjeran sebi i svom ponašanju. Ali u konačnici, ako volite ono što radite i imate nešto ponuditi u tome, rodna pripadnost nije dominantna tema niti opterećavajući faktor, pa tako nije ni meni na ovom poslu. 

Koji je Vaš savjet, odnosno recept za druge žene poduzetnice? 

Nema tajnog recepta: radi, uči, promaši, ponovo probaj.   

Najbitniji faktor za uspjeh je rad. Radom zarađeni kredibilitet je polazna tačka za bilo kakav uspjeh. Uspjeh se obično dešava onim koji su previše zauzeti da bi ga tražili. Uspješni su ljudi koji primarno razmišljaju o tome kako će biti bolji, a ne kako će im biti lakše u životu. 

Ne treba se bojati preuzeti rizik, ne zato što se nešto loše neće desiti, nego zato što smo spremni suočiti se sa neuspjehom da bismo iz njega nešto naučili. Treba biti istrajan i uporan u svemu, to je osobina koju žene obično imaju i trebaju je koristiti u poslu. 

I stalno se obrazovati kako bismo išli u korak sa promjenama, znanje je jedina stvar koju nam niko ne može oduzeti. 

Da li Addiko banka ima neke posebne pakete usmjerene za poduzetništvo, a posebno za poduzetnice kojima je danas i najteže pronaći finansije za pokretanje biznisa? 

Jedan od segmenata u kojem Addiko banka želi posebno biti prisutna jeste poduzetnički segment. 

U tu smo svrhu razvili posebno namijenjene pakete računa za poduzetnike, koji, uz jednokratnu naknadu omogućavaju održavanje računa, podizanje gotovine, obavljanje transkacija bez naknade unutar banke, ali i na računa drugih bankaa, te korištenje Addiko platne business kartice.