Back

Žene su često izložene predrasudama i sumnjama u njihove sposobnosti

Svaka žena je bespomoćna dok joj se ne osuši lak na noktima – Burt Reynolds

Tokom mnogih razgovora sa bh. poduzetnicama, o problemima i preprekama sa kojima se susreću i bore, među najčešćim komentarima, bili su: Problem je upravo u tome što nisam poduzetnik, nego poduzetnica!

Ovo je zaista istina sa kojom su se žene, skoro stalno, direktno ili indirektno suočavale. Danas situacija jeste bolja, puno bolja, ali ne i dovoljno dobra. Još uvijek ima predrasuda koje vode nepovjerenju, nesigurnosti i strahu da žena u nečemu ne uspije i to samo zato što je žena! A žena je, kako kažu, ljepši spol i na tome ostane… Treba dodati još mnogo toga: zreo, vrijedan, uporan, kreativan i kakav još sve ne spol. Osjetljivost, emocije, tvrdoglavost i mnogi ženski hormoni mogu dovesti “do ludila”, ali isto tako i do velikog i uspješnog biznisa, liderstva, zarade za sebe i druge… 

Svi smo, zasigurno makar jednom čuli/vidjeli ili bili svjedok neke situacije gdje je žena bila ponižena, povrijeđena, zapostavljena, ignorisana, neozbiljno shvaćena, ismijana i još mnogo toga – samo zato jer je ženskog roda! Možda ste baš i Vi isto doživjele. U mnogim situacijama se ne obraća pažnja na obrazovanje, iskustvo i znanje – lakše je biti vođen predrasudom.

Na stranu, svima dobro poznata: Žena, majka, kraljica! – ali evo, baziram se “samo” na poslovni, poduzetnički dio – koji žena jako često dobro započne i održi i pored svih titula: žene, majke, domaćice, drugarice (a, sve ovo ima još po nekoliko podtitula).

Žensko si i ne pokušavaj to! Male su ti šanse, znaš kako žene doživljavaju! Nije to za žene, pa samim tim ni za tebe! Ma kani se te ideje, da si muško pa hajde! Kako misliš u tome da uspiješ kao žensko!? 

Sve ovo su poznate i nerijetko izgovorene misli, ali nekada, na veliku sreću, ženu još više nagovore i natjeraju da u inat pokuša da ostvari svoje ideje i namjere. Pored plana, volje i želje, dobije “dodatna krila” i vjetar u leđa da ide naprijed bez obzira na sve – negativne i neosnovane komentare. Ako smo žene, nismo osuđene na milost, nemilost i propast. Nekada inat pomogne da se dokažemo i više nego smo mislile da možemo.

Poznajem toliko žena koje su se izborile da uspiju. Plakale jesu i bile spremne da odustanu, ali kako kažu, hrabro su dizale glavu i s osmijehom “gurale po svom”. I uspjele. Teško, ali ipak jesu. 

Nedavno smo bili na druženju gdje su poduzetnice pričale o svemu što im predstavlja problem u poduzetništvu i pored mnogih sličnih ili istih problema, bilo je spomenuto i nekoliko u vidu: Uspjela jesam, ali sve bi bilo mnogho lakše i brže samo da nisam žena!

Spomenula je i kako je bila u situaciji gdje joj je jači spol rekao: Sa ženom ne želim da potpišem bilo kakav ugovor! Ovo je zaista ponižavajuće. Doduše, od toga ima mnogo godina, jer ta ista žena već decenijama posluje ne obazirajući se na “mane jer je žena”. Sada je ne gledaju kao slabu ili “samo ženu”, nego kao jaku i poslovnu ženu.

Teško jeste, ali nije nemoguće. Polahko idemo dobrim putem, ali još uvijek je rano da se kaže da žene vladaju, preovladavaju ili da su blizu pojma jednakosti. Rodna ravnopravnost treba podršku, a žene to rade lagano i uspješno – lagano jer ih sputavaju, a uspješno jer su dovoljno uporne i svjesne svoje snage i inata da dokažu da mogu sve zacrtano da odrade i spune. Ima žena koje ne smiju da se suprostave, da kažu svoj stav i mišljenje, ali vi koje smijete, njima ste motivacija. Vodimo se onom da nam niko pomoći neće ukoliko ne pomognemo same sebi. Pokušajmo strah i stid ostaviti na jednoj, nekoj nebitnoj strani. Znanje i želja da budemo samostalne i uspješne neka budu vodilje.

Nekad neko reče: Odavno je poznato da muškarci vladaju svijetim, ali žene vladaju muškarcima. Lijepa konstatacija! Daleko smo od izvornog i dalekog patrijarhalnog društva, odgoja i odnosa, ali tragova još ima i bit će ih, ali sve manje i manje… 

Ne dajmo da nas tjeraju argumentima da nismo sposobne za neki posao jer smo mlade, prekvalifikovane, jer možemo da rađamo, jer smo možda osjetljive, pretihe, preglasne… Ma kakve god da smo, trudimo se da budemo još bolje, svjesnije, hrabrije, upornije…

“Oni koji o ženama uvijek dobro govore, ne poznaju ih dovoljno. Oni koji o njima samo loše govore, ne poznaju ih nikako” – G. Pigault Lebrun

Melika Hrvić