Back

BiH se s ostatkom regiona približava EU

– Uskoro će u Sofiji biti održan samit o budućnosti EU i zemalja zapadnog Balkana s fokusom na povezivanje privreda u regiji, zbog čega je slogan SBF-a "Jedan region, jedna ekonomija" vrlo primjeren i dolazi u dobro vrijeme – naveo je Wigemark.

Istakao je da je budućnost BiH i regiona prvenstveno u popravljanju odnosa i rušenju granica koje su podignute prije 25 godina kao rezultat užasnog rata.

Wigemark je precizirao da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH dao dobar pregled makroekonomskog stanja, ali da na mikro nivou još ima dosta posla oko unapređenja poslovnog ambijenta.

– Mi želimo da vidimo ovu regiju kao dio Evropske unije, također želimo dobre odnose s Turskom koju isto smatram dijelom Evrope, i zato svi moramo sarađivati – kazao je Wigemark.

Naglasio je da je optimist i da smatra da je BiH na prekretnici kada su pred njom brojne prilike poput članstva u EU i ozbiljnog interesa investitora, a da će proces evropskih integracija pomoći u napredovanju i smanjivanju administrativnih prepreka.