Back

Dobro je čuti da je BiH otvorena za poslovanje

– Ipak, svjedočimo tektonskim pomjeranjima kada je u pitanju globalna geopolitika, što stvara mnogo zabrinutosti, ali je Evropa još uvijek faktor stabilnosti za ovu regiju, što bi moglo biti ključno za privlačenje investicija – rekao je Simsek.

Naglasio je da tehnologija napreduje velikom brzinom i da se danas govori o četvrtoj industrijskoj revoluciji, a najbolji način da se nosimo s tim je da nastavimo ulagati u ljude, obrazovanje i vještine, što BiH i čini.

Simsek je naveo da postoje značajne brige o dugoročnom funkcionisanju globalne ekonomije, kao što su rastuća nejednakost, tendencije ka protekcionizmu, starenje stanovništva, slabo investiranje  i ogromna zaduženost s kojom se svijet suočava, ali je upravo čuo da je BiH jedna od najmanje zaduženih zemalja što je dodatni razlog da se ima povjerenje u nju.

– Turska vjeruje da može rasti jedino zajedno sa svojim susjedima i zato pridaje veliku važnost historijskim vezama s balkanskim zemljama, uključujući i BiH zbog čega nam je vrlo važna njena stabilnost, mir i prosperitet i ovdje smo da pomognemo koliko možemo – kazao je Simsek.

Potcrtao je da nastavljaju ohrabrivati  turske kompanije da ulažu u BiH, te da mu je drago vidjeti  da turski turisti čine značajan dio u ukupnom broju dolazaka u Bosnu i Hercegovinu.