Back

"Challenge to Change" grant sredstva dodjeljena uspješnim kompanijama

"Challenge to change" projekt uspostavljen je u Bosni i Hercegovini sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH, a dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koji imaju interes u BiH. 

"Ovo je veoma važan projekat za bh. poduzetništvo, jer inovativnost u BiH nije dovoljno podržana niti pristuna. Također, znamo da poslovna klima u BiH nije povoljna, te zbog toga podržavamo razvoj poduzetništva u BiH", kazao je Andres Hagelberg ambasador Švedske u BiH. Dodao je da Švedska SIDA putem ovog projekta kreira potrebu da pokaže važnost preduzećima koji se bave proizvodnjom i inovativnoću, te da poduzetnicima pokaže koliko su bitni na tržištu.

Hagelberg je pojasnio kako Švedska već četiri godine daje svoj doprinos u razvoju poduzetništva u BiH, gdje "naglašavamo važnost malih i srednjih preduzeća i poduzetništva".

Najavio je i ponovo objavljivanje "Challenge to Change" javnog poziva, već krajem februara a pored toga može se očekivati još jedan poziv na jesen, odnosno u septembru.

Dobitnici granta su 27 kompanija iz BiH i jedna iz Švedske:
 
Firma Glovis iz Zenice
 
Wischt iz Doboja
 
Vrganj promet Bužim
 
GalArt d.o.o Ribnik
 
UR Bistro Papro-Catering Papro Bosanska Krupa
 
BKV group Bileća
 
Brka z.z. Brčko
 
Loznica p.z. Višići
 
Natura p.d. Istočno Novo Sarajevo
 
GreenTon Sarajevo
 
AT Artex Sarajevo
 
Bilje i ljekobilje d.o.o. Sokolac
 
Farmer o.d. Sarajevo
 
Voćar Piramida d.o.o. Visoko
 
Alma–Ras d.o.o. Olovo
 
Dars voće d.o.o. Sarajevo
 
Bivis d.o.o Livno
 
EM Plus d.o.o. Doboj
 
Klicko o.d. Sarajevo
 
Herbos Nature Sarajevo
 
Tehničko ekološki zavod d.o.o. Banja Luka
 
More screens d.o.o. Mostar
 
Prirodno z.r. Bijeljina
 
Seeba AB Stockholm
 
PDT Jelena d.o.o.  Kozarska Dubica
 
Casa Mushrooms d.o.o. Banja Luka
 
Imel d.o.o Lukavac
Challenge to change projekt – C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.